Zde je první Zápisník roku 2013.

V posledních letech vyšlo u nás velmi
mnoho knih shromažďujících recepty klasických francouzských pokrmů. Kvalita
těchto knih však je velice kolísavá, většinu lze zařadit mezi průměr. Nejsem
sám, kdo je přesvědčen, že zatím nejlepší a nejautentičtější česky vydanou
knihou tohoto typu je Francouzská kuchyně, kterou na konci šedesátých let
napsala Jana Martinicová. Kniha vyšla v nakladatelství Merkur ve třech vydáních,
naposled snad v roce 1981. Dnes po ní labužníci horečně pátrají v
antikvariátech. Proč je tahle knížka tak dobrá? Především proto, že vychází z
praxe. Autorka žila mnoho let ve Francii, zřejmě ve smíšené francouzsko-české
rodině. A musela sama vařit tak, aby to vyhovovalo jak Francouzům, tak Čechům.
Ctila nadevše klasiku a původní suroviny. Nic nenahrazovala. Recepty jsou
seřazeny přehledně, v úvodu jsou vyjmenovány všechny nejdůležitější kulinářské
regiony a jejich typické lahůdky. Nedávno se na mne obrátilo jedno
vydavatelství, že by rádo tuhle knížku znovu vydalo, avšak nemůže se dopídit po
majitelích autorských práv. Paní Martinicová už asi nežije. A jestli žije, tak
někde v dalekém světě. Obracím se tedy na čtenáře tohoto sloupku: kdyby náhodou
některý z nich znal spojení na paní Martinicovou nebo její příbuzné, ať mi tuto
informaci sdělí na adresu tohoto blogu.