23. srpna 2013


Zde je první Zápisník roku 2013.






V posledních letech vyšlo u nás velmi mnoho knih shromažďujících recepty klasických francouzských pokrmů. Kvalita těchto knih však je velice kolísavá, většinu lze zařadit mezi průměr. Nejsem sám, kdo je přesvědčen, že zatím nejlepší a nejautentičtější česky vydanou knihou tohoto typu je Francouzská kuchyně, kterou na konci šedesátých let napsala Jana Martinicová. Kniha vyšla v nakladatelství Merkur ve třech vydáních, naposled snad v roce 1981. Dnes po ní labužníci horečně pátrají v antikvariátech. Proč je tahle knížka tak dobrá? Především proto, že vychází z praxe. Autorka žila mnoho let ve Francii, zřejmě ve smíšené francouzsko-české rodině. A musela sama vařit tak, aby to vyhovovalo jak Francouzům, tak Čechům. Ctila nadevše klasiku a původní suroviny. Nic nenahrazovala. Recepty jsou seřazeny přehledně, v úvodu jsou vyjmenovány všechny nejdůležitější kulinářské regiony a jejich typické lahůdky. Nedávno se na mne obrátilo jedno vydavatelství, že by rádo tuhle knížku znovu vydalo, avšak nemůže se dopídit po majitelích autorských práv. Paní Martinicová už asi nežije. A jestli žije, tak někde v dalekém světě. Obracím se tedy na čtenáře tohoto sloupku: kdyby náhodou některý z nich znal spojení na paní Martinicovou nebo její příbuzné, ať mi tuto informaci sdělí na adresu tohoto blogu.