31. července 2014

Dernier Cri - S. Pellegrino Acqua Panna Top restaurace 2014




Žhavou novinkou je tentokrát vydání nového žebříčku  S. Pellegrino Acqua Panna Top restaurace 2014, tedy akce, kterou pořádá redakce časopisu Euro. Letos se poprvé umístily i některé mimopražské restaurace, například brněnská Borgo Agnese. Podniky byly rozděleny do několika kategorií, nejlepší restaurací napříč kategoriemi se stala pražská Le Terroir, jejíž majitel a šéfkuchař Jan Punčochář však zřejmě na konci roku podnik uzavře a buďto přesídlí na jinou pražskou adresu, nebo bude pracovat v cizině. Pokud jde o tohoto Top šampiona, je na stupních vítězů sám, další pořadí nebylo vyhlášeno. Honza Punčochář získal tuto trofej už počtvrté a my mu srdečně gratulujeme. Jsme přesvědčeni, že tato volba je velmi správná a odpovídá odbornému hodnocení.
Kategorií je celkem šest: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. Borgo Agnese zvítězilo v kategorii Evropská kuchyně. Le Terroir obsadila rovněž první místo v kategorii Fine dining, druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar, na třetím místě je beskydská restaurace Miura v Čeladné, jejímž majitelem a šéfkuchařem je Michal Göth (dříve U kastelána Brno). V kategorii Česká kuchyně vyhrál Václav Frič a jeho restaurace Na Pekárně v Čakovičkách. V kategorii Světová kuchyně vyhrálo SaSaZu. V kategorii pivnic vyhrál Zlatý tygr.