14. srpna 2014

Dernier Cri


Žhavou novinkou je zpráva, že na území České republiky se rozmáhá nový styl stravvání: Raw Food! Doslova přeloženo to znamená syrovou stravu. Je to jen módní trende nebo něco trvalejšího? Objevují se už i první restaurace specializované na nevařená jídla. Například brněnská restaurace Kiwi. Milovníkům syrové stravy se říká „vitariáni“. Konzumují obvykle jen ovoce a zeleninu, ale jsou mezi nimi i ti, kteří jedí syrové maso. Pokud možno bez dochucovadel, zálivek a koření. Také ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy, kokosové mléko a kokosový olej jsou oblíbenými součástmi syrových lahůdek. Tepelná úprava pokrmů ovšem nesmí překročit teplotu 42 stupňů Celsia. Pak se prý podle vitariánů mění enzymy i molekulární struktura potravin a do těla se nedostávají ty správné živiny. Někteří z vitariánů se na nový styl dali kvůli svým problémům se zažíváním. Lékař jim prostě doporučit, aby se pokud možno vyhýbali jídlu vařenému. Ze stejného důvodu například kdysi požádala hraběnka Mocenigo v benátské restauraci Harry´s Bar kuchaře, aby jí vymyslel něco z nevařeného hovězího – a vznikl celosvětový hit Carpaccio.