Dernier Cri
Žhavou novinkou
je zpráva, že na území České republiky se rozmáhá nový styl stravvání: Raw
Food! Doslova přeloženo to znamená syrovou stravu. Je to jen módní trende nebo
něco trvalejšího? Objevují se už i první restaurace specializované na nevařená
jídla. Například brněnská restaurace Kiwi. Milovníkům syrové stravy se říká
„vitariáni“. Konzumují obvykle jen ovoce a zeleninu, ale jsou mezi nimi i ti,
kteří jedí syrové maso. Pokud možno bez dochucovadel, zálivek a koření. Také
ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy, kokosové mléko a kokosový
olej jsou oblíbenými součástmi syrových lahůdek. Tepelná úprava pokrmů ovšem
nesmí překročit teplotu 42 stupňů Celsia. Pak se prý podle vitariánů mění
enzymy i molekulární struktura potravin a do těla se nedostávají ty správné
živiny. Někteří z vitariánů se na nový styl dali kvůli svým problémům se
zažíváním. Lékař jim prostě doporučit, aby se pokud možno vyhýbali jídlu
vařenému. Ze stejného důvodu například kdysi požádala hraběnka Mocenigo v
benátské restauraci Harry´s Bar kuchaře, aby jí vymyslel něco z nevařeného
hovězího – a vznikl celosvětový hit
Carpaccio.