18. prosince 2014

Dernier Cri




Žhavou novinkiu je zpráva, že anglické spisovatelky Victoria Clarková a Melissa Scottová sestavily netradičního průvodce stravovacími zvyky a zlozvyky světových diktátorů. Vydaly totiž knihu s názvem Dictators' Dinners (v českém překladu Večeře diktátorů). Jejich výběr diktátorů je ovšem osobní, takže mezi ně zařadily i jugoslávského Josipa Tita  (měl prý rád teplou slaninu) nebo některé africké vládce, o nichž se šuškalo, že jsou kanibaly. Autorky popisují i nechutné zvyky, kterými diktátoři prosluli - například obžerství, alkoholismus, zvracení během jídla či hlasité upouštění střevních plynů. Portugalec Salazar miloval sardinky a neustále u jídla vyprávěl, jak se v dětství musel s bratrem dělit o jedinou rybičku. Hlavní pozornost je samozřejmě zaměřena na Hitlera a Stalina. Adolf Hitler byl vegetarián a když někdo v jeho přítomnosti jedl maso, barvitě vyprávěl o hnusném zabíjení zvířat na jatkách. Zaměstnával patnáct ochutnávaček, tři z nich musely sníst každý pokrm určený vůdci a jestliže všechny žily i 45 minut poté, dal se do jídla i Hitler. Večeře se Stalinem se zase neobešly bez spousty alkoholu, jedla se povinně gruzínská jídla a povinně se také pilo, zpívalo a tančilo. Rumunský diktátor Nicolae Causescu si doma vařil celé kuře, jen oškubané a vyvržené, i s hlavou a pařátky. Causescu měl mnoho obsesí, každou půlhodinu si myl ruce, místo tuhé stravy pil zeleninový džus brčkem a na zahraniční cesty si vozil vlastní kuchaře a také chemickou laboratoř se specialisty, kteří testovali každý podávaný pokrm.