15. ledna 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou je zpráva z Islandu, že místní pivovar Stedji přináší na trh neuvěřitelnou inovaci: jejich speciál bude mít příchuť uzených varlat plejtváka myšoka! Tento mořský savec (Balaenoptera physalus) je druhým největším z kytovců. A vlastně druhým největším žijícím tvorem na světě. Dosahuje délky 27 metrů a hmotnosti až 75 tun! Patří k ohroženým druhům. Před nasolením, vyuzením a následným vařením jsou prý varlata plejtváků zpracována „podle staré islandské tradice“. Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí „vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí“, a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata. Už loni pivovar Stedji použil k výrobě svého pivního speciálu kosti a vnitřnosti plejtváků. To vyvolalo pozdvižení mezi ochránci přírody. Pivovar však tvrdí, že má všechna potřebná povolení a kdyby nepoužil plejtváka k ochucení piva, byly by varlata i ostatní částí ryby použity jinak nebo by dokonce skončily v odpadcích. Je třeba připomenout, že Island v roce 2013 po dvouleté přestávce obnovil komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.