8. ledna 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou posledního týden je zpráva z Anglie, kterou zveřejnil časopis Journal of Clinical Investigation. Píše se v ní, že vědci z Imperial College v Londýně objevili jednoduchou metodu vedoucí ke zhubnutí. Princip je vskutku prostý: stačí jen změnit pořadí chodů. Nekončit sladkým dezertem, nýbrž jím začínat. Jídla obsahující cukry se musí jíst nejdříve. Potom se chuť udrží náležitě pod kontrolou. Důležitý je prý především protein zvaný glukokináza, který sleduje, jaký příjem krevního cukru má člověk v těle. Je-li hladina příliš nízká, mozek nás nabádá, abychom jedli jídlo bohatší na cukry. Tím spíše pak hrozí, že se po zdravějším obědě nebo večeři „dojíme” naprosto nezdravými dezerty. Čím menší hladina daného proteinu navíc je, o to pomaleji tělo zjišťuje, jaká je hodnota krevního cukru. Více glukokinázy tak představuje menší riziko chutě na sladké. Jakmile se tělu dodá potřebný cukr již na počátku jídla, mozek rychleji zjistí, že potřebná hladina krevního cukru byla dosažena - a nebude nabádat tělo k jeho další konzumaci, což se projevuje především přejídáním.