5. března 2015
Dernier Cri
Už jsem několikrát psal o aktivitách svého jmenovce Zbyňka Poštulky. Nejsme příbuzní, avšak myslím, že se navzájem považujeme za přátele, přestože jsme se viděli zatím pouze jednou. Zbyňka obdivuju pro jeho akčnost a kreativitu. Žhavou novinkou tohoto týdne je otevření Tvarůžkové cukrárny v historickém centru Olomouce. Už několik let úspěšně funguje tento zajímavý labužnický experiment v nedalekých Lošticích, rodné vesnici tvarůžků (vyrábí se už od 15. století!). Nyní tedy bude sídlit i v Olomouci, která dala tvarůžkům jméno. Pikantní sýr (jediný původní český nebo chcete-li moravský) s nezaměnitelným aroma se dá totiž upravovat mnoha způsoby – a Zbyněk dokazuje, že lze vyrábět i tvarůžkové moučníky podle originální rodinné receptury. Jako první vznikl loštický šáteček a koláček. V nabídce netradiční cukrárny nyní nechybí tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, lokše, štrúdl či řezy plněné tímto aromatickým sýrem. Základem většiny moučníků jsou korpusy z listového těsta a lehká tvarůžková pěna. Novinkou je dokonce tvarůžkový tatarák s topinkami. Cukrárna má v nabídce také tvarůžkové dorty, které jsou na první pohled k nerozeznaní od těch sladkých. Návštěvníci si mohou v cukrárně koupit i suvenýr v podobě marcipánových tvarůžků.