12. března 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou je nové vydání publikace Main Cities of Europe 2015, v níž inspektoři Michelinu zveřejňují své hodnocení restaurací v 46 evropských městech, mezi která patří i Praha, jediný zástupce České republiky. V knize, která byla oficiálně uvedena na trh v pondělí, je hodnoceno 1.537 hotelů a 2.280 restaurací. Patnáct restaurací dostalo nejvyšší ocenění, tři hvězdičky. Dvě hvězdy má 83 podniků, jednu hvězdu 373 podniků. Praze zůstaly dvě jednohvězdové (La Degustation a Alcron), žádná však nepřibyla. To je poměrně velké zklamání, protože se čekalo, že hvězdu dostane Grand Cru a tudíž konečně i Jan Punčochář. Ten si ji zaslouží už hodně dlouho, předtím v Le Terroir patřil k stálým kandidátům, vždycky však nějaká maličkost ocenění zabránila. Teď bych tedy opravdu rád věděl, co vadilo inspektorům v Grand Cru. Nedávno (ovšem až po uzávěrce publikace) ochutnala Punčochářovy skvělé lahůdky dokonce i šéfredaktorka Main Cities, paní Rebecca Burr. Grand Cru bylo sice do publikace zařazeno (stejně jako Maso a Kobliha, Zdenek Oyster´s Bar a Atelier), avšak bez hodnocení. Biba (neboli označení “kvalitní kuchyně za rozumné ceny”) obhájily pražské restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. A přibyla další, smíchovská Na kopci. Je s podivem, že do výběru se pořád ještě nedostalo Brno, když vezmeme v úvahu, že jsou zařazena i poměrně menší (a méně frčekventovaná) města, teď například nově Aarhus a Malmö. Z měst, jež se obvykle s Prahou srovnávají, je na tom nejlíp Budapešť. Tam letos přibyla jednohvězdičková restaurace Tanti, má tedy čtyři jednohvězdičkové a dvě s Bibem. Z polských měst je zařazena Varšava (jedna jednohvězdičková a dva Biby) a Krakov (ani jedna hvězdičková, ani jeden Bib!!!). Bratislava, Kyjev ani Riga zařazeny nejsou.