30. dubna 2015

Dernier Cri










Žhavou novinkou tohoto týdne je otevření prodejny Mozzarellart v Bělehradské ulici na Vinohradech. Mladý italský manželský pár Marko a Tiziana vyrábějí už několik měsíců v Nuslích „pravou nuselskou mozzarellu“ z českého mléka (farma Poláčkových ve středních Čechách) a bez jakýchkoli konzervantů. Každý den je na pultu čerstvý sýr ve formě klasického bochánku nebo stracciatelly (sýrové nudličky naložené ve smetaně), je zde také populární „uzlík“ nebo  „burrata“ - mozzarellový měšec naplněný smetanou. Mozzarella uchovaná v přineseném nálevu se dá jíst i čtvrtý den. A je zde ještě varianta Caciotta: sýr mírně uzrálý, s tvrdší krustou. Ingredience jsou ve všech případech velmi prosté: sto procent mléka, sůl a voda. Nic víc. Po sýru Gran Moravia, který je variantou parmezánu a který z výrobny Orerro v Litovli vyvážejí úspěšně do italských obchodů, je nuselská mozzarella dalším důkazem, že kvalita vydělává.