Už to není tak žhavá novinka, ty gastronomické festivaly. Ale novinkou bezesporu je, že v posledních letech jejich počet roste jako ty příslovečné houby po dešti. V pátek 29.5. začne už devátý ročník PFF neboli Maurerova Pražského Food Festivalu. A v neděli jsem vystupoval v Olomouci na tamějším Garden Food Festivalu, který se konal poprvé. Bylo to velice zajímavé. Abych se zmínil aspoň o některé z nepřehledné řady zajímavostí, tak tedy: opět jsem ochutnal smažený hmyz, tedy cvrčky, šváby a potemníky peruánské. Ocenil jsem skvělou chuť šneků po burgundsku vypěstovaných na farmě Barkona Snails. Byli upraveni přesně tak, jak měli být. Popřál jsem všechno nejlepší Filipu Töpferovi v jeho snaze o dodávání kvalitních husích jater a podobných lahůdek, převážně maďarských (z onoho Szegedu, o kterém jsem psal nedávno). Pozdravil jsem rovněž svého přítele a jmenovce Zbyňka Poštulku s jeho rodinou, kteří stále lépe zpracovávají olomoucké tvarůžky do formy cukrářských zákusků. Objevil jsem několik dobrých restaurací z Olomouce a okolí a určitě o nich budu brzy psát. Poprvé jsem ochutnal Gold Cock Whisky z produkce firmy Rudolf Jelínek ve Vizovicích. Skvělá česká whisky zrála 22 let! Před publikem vařili například Roman Paulus, Zdenek Pohlreich, Jaroslav Klár a Radim Svačina. Asistovala půvabná Eliška Bučková. Počasí se vydařilo, návštěva byla velmi početná. Zdá se, že olomoucký festival má o budoucnost postaráno.