11. června 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou je opět několik gastrofestivalů, konaných v následujících dnech. Tak například 5. července začne Street Food Festival na Nákladovém nádraží na Žižkově. V neobvyklém prostředí, donedávna nevyužitém, se předvedou profesionálové i amatéři v disciplíně zvané „pouliční jídlo“. Více na https://www.facebook.com/streetfoodfestival.

        V Brně se 30.6. (od 11:00-21:00) koná nejprve festiválek nazvaný Ibérica: přiváží dle pořadatelů „chuť Španělska a Latinské Ameriky“. Na Staré radnici proběhne také kulturní program. V Radnické ulici a jejím okolí (část Zelného trhu) se bude ochutnávat „to nejlepší ze španělské a latinskoamerické gastronomie“. Více na http://www.iberica.cz/.

        A Brno je tu potom ještě jednou! Ve dnech 16. 07. - 26. 07. (10:00-0:00) se zde koná festival nazvaný Jídlo zblízka, spojený s degustacemi vín a kuchařskými kurzy. Hlavními vystavovateli budou farmáři. Pořadatelé nabízejí „jedinečná tříchodová menu připravená výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů“. V nabídce restaurací prý najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo jihomoravskou zvěřinu a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní zeleninu, borůvky, jahody, moruše i sluncem provoněné třešně od Kroměříže či meruňky z Břeclavska. Adresa výstaviště: Údolní 33. Více na http://www.jidlozblizka.cz/.

         Už 16. ročník festivalu nazvaného Festival národů Podyjí se koná na náměstí v Mikulově (Kapucínská 1.) ve dnech 17.7,-19.7. (každý den 17:00-01:00). Čekají vás ukázky etnických kuchyní a ochutnávky vín. Více na www.narodypodyji.cz.