Žhavou novinkou nejen u nás, ale v podstatě i v celé Evropě je konec chřestové sezony a začátek sezony třešňové. Funguje to především v Německu, kde všichni znají heslo „Kirschen rot, Spargel tot!“ Neboli: „Když červenají třešně, umírá chřest.“ Platí to především o chřestu bílém, leč i ten zelený už skomírá. Ještě v červenci se může leckde objevovat chřest divoký, tenké zelené stvoly velmi chutné a o něco pikantnější než stvoly chřestu pěstovaného. Divoký chřest roste od konce dubna například v Chorvatsku (tam se mu říká Šparoga), ale také v Itálii nebo na Mallorce. Používají se měkké části mladých rostlin, jen se zlehka ovaří a přidávají se do salátů, podávají se s vejci nebo v polévce. Chorvatskou specialitou je fritaja od šparoga (chřest s vejci) a Chorvati tuto lahůdku milují. Divoký chřest je také léčivá bylina, doporučuje se pro léčbu močových problémů. Pokud jde o třešně, měl by být letos v Česku rok docela úspěšný. Bohužel velmi mnoho stromů zůstává neočesaných, to je velká škoda. I sbírané třešně (dokonce i mírně poničené) se dají použít, například k přípravě hmoty, z níž se pálí skvělá třešňovice.