15. října 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva deníku Daily Mail o výsledku studie, kterou vypracovala skupina rakouských vědců (bohužel blíže neupřesněná). Tito vědci prý nechali tisíc zkoumaných lidí dvakrát po sobě ochutnávat různé pokrmy a nápoje. A došli k závěru, že to, jaké má člověk oblíbené chutě, odpovídá jeho osobnosti z psychologického hlediska. Vědci zjišťovali nejprve povahové vlastnosti lidí – a potom jejich preferované chutě. Ukázalo se prý, že lidé, kteří milují hořké (kávu, tonik, ředkvičky, hořkou čokoládu), vykazují častěji známky psychopatie, narcismu a machiavelismu. Jsou více sobečtí, marniví, postrádají empatii a dokonce mohou nalézat potěšení v bolesti jiných. Podle vědců se tato souvztažnost dá snadno vysvětlit. Hořké potraviny v přírodě jsou totiž často mírně jedovaté, proto se jejich konzumace dá přirovnat k jistému druhu uspokojení touhy po nebezpečí. Pro lidi se sadistickými rysy tedy hořká chuť může být stejně příjemná, jako riskantní jízda na horské dráze. Naproti tomu milovníci sladkostí jsou prý klidní a vyrovnaní, nebezpečí se vyhýbají.