30. března 2017

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že televizní stanice TV Barrandov odvysílala pořad Takhle si tu žijeme o průzkumu, který provedli experti Vysoké školy chemicko-technologické ve spolupráci s dobrovolníky z řad studentů. Reportér Zdeněk Rejšek vyrazil na nákupy za hranice (tedy především německé), ochutnával a srovnával. Už při pohledu na složení ale bylo jasno. O sedm procent méně masa v rybích prstech, o deset procent méně tuku v margarínu, o čtyřicet procent méně čajového extraktu v ledovém čaji a dalo by se pokračovat. A teď se podržte, vše bylo paradoxně levnější u sousedů. Toto v podstatě amatérské zkoumání potvrzuje i výzkum zmíněných expertů z VŠCHT.  Ti srovnávali složení 23 párů na první pohled stejných výrobků. Stejný výrobce, stejný obal, ale u některých radikálně jiné složení. Třeba jeden lančmít byl na německém trhu složený z vepřového masa, kdežto pro český trh byl tentýž výrobek uplácán z tzv. separátu, tedy semletých živočišných zbytků.