7. září 2017
Dernier Cri
Žhavou novinkou tohoto týdne bylo vyhlášení každoroční soutěže o Biopotravinu roku. Tuto soutěž vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
Pro rok 2017 získal nejvyšší ocenění napříč kategoriemi výrobek z Turnovska: jsou to sterilované patizony vypwstované a vyrobené farmářem Janem Verichem. Od poroty obdržely nejvyšší počet bodů z 80 vzorků, které byly do 16. ročníku soutěže přihlášeny. Nejlepší biopotravinou živočišného původu je Sýr Sv. Barbory - přírodní zrající sýr od Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal ocenění bylinný čaj v nálevových sáčcích s názvem Tady roste radost od společnosti Sonnentor s.r.o., nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od společnosti Víno Marcinčák.
Předsedou poroty byl Pavel Maurer, který prohlásil: „Absolutní vítěz mne okouzlil nejen chutí, ale také tím, že byly do květinek a obrazců jemně a s obrovskou láskou vykrájeny dokoncde i ty ndejmenší mrkvičky plavající ve sladkokyselém nálevu kolem patizonů. Takže – vyvážená chuť, skvqwlá suroviny a navíc kreativita a smysl pro detail.“
Farmář Jan Verich z Turnova přiznal, že recept je rodinný, používá se už čtvrtou generaci. Výrobek přichází na trh jak ve sklenicích (650 g), tak v gastro balení určeném pro restaurace.
V této souvislosti se chceme zmínit ještě o jiné zprávě: týká se olomoucké mlékárny Olma, patřící Babišovu Agrofertu. Olma byla nucena stáhnout z trhu jogurt, který obsahoval semínka chia. Podle nařízení Evropské unie totiž nelze do mléčných výrobků tato semínka míchat. Olma spolu s dodavatelem, jihomoravskou firmou Frujo, už podala žádost, aby bylo použití chia semínek v jogurtech v Evropské unii povoleno. Argumentuje tím, že v Rakousku se podobný výrobek běžně prodává.