14. září 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou minulého týdne byla zpráva z anglického časopisu Flavour (Chuť), že vědci z univerzity v Oxfordu udělali velezajímavý pokus se 130 strávníky. Všichni dostali stejný pokrm: pstruha s bramborovou kaší, špenátem, kapary a hnědým krevetovým máslem. Polovina strávníků dostala běžný lehký příbor, jakým se jí v obyčejných jídelnách. Druhá polovina však dostala jiný příbor: dražší a třikrát tak těžký. Potom se všech hostů anonymně zeptali, jak jim chutnalo. Ti strávníci, kteří jedli těžším příborem, byli jednoznačně spokojeni a dokonce kladně odpověděli i na otázku, jestli by jim nevadilo, kdyby za pokrm zaplatili více! Byli ochotni zaplatit o 15% více! Druhá polovina (s obyčejným příborem) byla daleko skeptičtější a jejich spokojenost s jídlem byla minimální! Psychologové se nyní nad tímto experimentem zamýšlejí a hodlají tímto směrem pokračovat.