14. prosince 2017
Dernier Cri
Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že michelinskou hvězdu získala restaurace Ratsstuben v německém městečku Haltern am See, třicet kilometrů od nizozemských hranic. Už jsem o ní psal včera. A proč je to zajímavé pro nás? Inu, majitelem a šéfkuchařem v této restauraci je Čech Daniel Georgiev (43). Má sice trošku balkánské jméno, avšak je to rodák z Ostravy.
Vyučil se kuchařem v tříletém učilišti v Ostravě-Vítkovicích. Už jako učeň vařil v restauraci Jindřiška, v ostravském Domě kultury. Na konci devadesátých let odešel společně s manželkou Petrou do Německa a v roce 2002 si otevřeli vlastní restauraci s pensionem. Ratshotel und Ratsstuben v Haltern am See, třicet kilometrů od nizozemských hranic, v městečku oblíbeném hlavně v létě, kdy u místního jezera jsou plné pláže naháčů. Hotýlek s restaurací najdete v centru města, v sympatickém starém, avšak vzorně opraveném domě. Hotel má dvanáct pokojů, restaurace asi čtyřicet míst.
Na tuto kvalitní restauraci upozornil už před několika lety časopis Der Feinschmecker (jehož externím přispěvatelem jsem i já), který má v Německu velkou prestiž.
Daniel se novinářům svěřil: „Volal mi osobně šéf komisař Michelin Německa a Švýcarska Ralf Flinkenflügel. Bylo to v neděli, zrovna jsme zasedali s celým pracovním týmem k obědu. Každý den totiž vařím oběd pro náš personál a všichni společně obědváme. To je takový náš denní rituál. A pan Flinkenflügel mi řekl, abych se dobře posadil, že má pro mě velkou novinu: V úterý 14. listopadu budu oceněn michelinskou hvězdou. Měl jsem v očích slzy. A nejen já, i manželka a celý personál. Dlouho jsme o tom snili, ale netušili jsme, že to opravdu dokážeme. Myslím, že nejsem první Čech který dostal michelinskou hvězdu v zahraničí. Vím, že se to podařilo asi před dvaceti lety panu Pospíšilovi, který působil v Baden Badenu.“
Tajemství jeho oceněné kuchyně je prý prosté: používá výhradně extrémně čerstvé a kvalitní suroviny, preferuje asijskou a středomořskou kuchyni. V posledních dnech jezdí do restaurace labužníci i ze vzdálených měst, ujedou třeba 150 kilometrů, jen aby ochutnali, co vlastně Michelin ocenil.
Daniel Georgiev se narodil ve znamení Berana a jak se zdá, svému znamení dělá čest. Vytrvalost a cílevědomost je určitě jednou z jeho dobrých vlastností.