25. ledna 2018
Dernier Cri
Žhavou novinkou tohoto týdne je bohužel zpráva o smrti muže, jehož fotografii vídáte pokaždé, když otevřete Facebook Zápisník labužníka. Ano, Paul Bocuse, který se nechal se mnou vyfotografovat na večírku Michelinu v Paříži v roce 2001, zemřel v rodném Lyonu v úctyhodném věku 91 let. Byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie, stál u zrodu hnutí „nouvelle cuisine”. Ve své restauraci v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu (jejíž sál zdobí portréty a jména mnoha legendárních šéfkuchařů) držel tři hvězdičky Michelin nepřetržitě od roku 1965, tedy rekordních 53 let. Nikdo jiný to před ním nedokázal – a sotva někdo to dokáže po něm.
Mezi jeho vyhlášenými specialitami upozorněme alespoň na polévku Champs Elyssées s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami, tradiční lyonské knedlíčky či originálně pečená holoubátka. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním. V roce 1987 inicioval vznik soutěže Bocuse d'Or, která každoročně oceňuje nejlepší mladé světové šéfkuchaře.
Paul Bocuse se narodil v rodině majitelů restaurace a za války se vyučil kuchařem v restauraci Clauda Mareta v Lyonu. Tehdy musel obstarávat potraviny na černém trhu. Potom pracoval u legendárního Fernanda Pointa ve Vienne u Lyonu. Po smrti otce převzal rodinný podnik a od základu ho přebudoval. Po mnoho let chodil na trh každé ráno v šest hodin, aby si vybral nejlepší suroviny. Dnes je jeho jménem nazvána obrovská lyonská tržnice.
Ještě jedna smutná zpráva přišla: zemřel anglický spisovatel Peter Mayle, proslavený zejména knihami s gastronomickou tématikou. Narodil se v Brightonu roku 1938, od roku 1987 žil v provensálské vesnici Lourmarin. Mezi jeho nejoblíbenější knihy patřil Rok v Provenci nebo Francouzské hodokvasy. Napsal rovněž scénář k filmu Dobrý ročník.