Žhavou novinkou je vznik nového zákona o potravinách, podle kterého budou muset restaurace (ale i školní jídelny nebo stánky s fast-foodem) uvádět povinně na jídelních lístcích u jednotlivých pokrmů také informace o nebezpečných alergenech. Existuje seznam 14 alergenů, které podle Evropské unie je restauratér povinen v jídelním lístku vyznačit. Naštěstí si mohou jednotlivé podniky samy určit, jakou formou to udělají. Nejrozšířenějšími alergeny jsou sója, ořechy nebo celer, obiloviny s lepkem, vejce, ryby, vlčí bob, mléko, měkkýše, hořčici, arašídy, mušle, sezamové semínko a oxid siřičitý. Znamená to, že jakmile podnik neuvede na svém lístku nějaký alergen a host (nebo kontrola) ho tam najde, může být majitel trestně stíhán. Hrozí mu nejen pokuta, ale v krajních případech i trestné stíhání ze strany zdravotních pojišťoven. Ovšem jak na alergeny upozornit? Kdyby byly uvedeny přímo u jednotlivých pokrmů na jídelním lístku, jistě by to hosty odrazovalo. Asi nejrozumnějším řešením je předložit na vyžádání přehled o pokrmech, obsahujících alergeny. Na lístku musí být zřetelně napsáno, že informace je možno na vyžádání ihned dostat. Jenže 13. prosince už zákon začne platit. Stihne se to?