Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

25. dubna 2014



Stejně jako se sedm řeckých obcí pře o právo přidávat k svému názvu přízvisko „rodiště Homéra“, ve Francii probíhá spor mezi městy Castelnaudary, Toulouse a Carcassonne. Všechna tato tři města tvrdí, že právě u nich se narodila lahůdka zvaná Cassoulet. Často je opakováno: Le Cassoulet est le Dieu en trois personnes: Dieu est celui Père de Castelnaudary, Dieu le fils est celui de Carcassonne et le Saint-Esprit qui est celui de Toulouse (Cassoulet je Bůh ve třech podobách: Bůh otec je z Castelnaudary, Bůh syn je z Carcassonne a Duch svatý je z Toulouse).
           V knize o francouzské kuchyni, kterou vydaly v roce 1971 společně dvě věhlasné akademie (Académie des gastronomes a Académie culinaire de France) se píše: „Cassoulet je pokrm, v němž vždy najdeme dvě základní složky, fazole a rajčata. Bez obav z toho, že budeme nazváni kacíři, můžeme umístit původ této lahůdky do oblasti Languedocu.“
           Historici Robert Robert a Gaston Derys tvrdí, že první zmínky o kasuletu jsou zaznamenány v období vlády Jindřicha IV. (1589-1610). Složení však není přesně popsáno. Historici se domnívají, že tento historický recept obsahoval kromě bílých fazolí (haricots blancs nebo lingots) a rajčat ještě vepřové klobásky, vepřovou kůži a husí maso. Některé recepty z pozdější doby však uvádějí také (místo husy) kachní stehýnka a skopové maso. A právě zde začíná spor mezi zmíněnými třemi městy. Každé z nich totiž preferuje něco jiného. 
        Castelnaudary (příjemné městečko v departmentu Aude jižně od Toulouse, vlastně uprostřed cesty mezi Toulouse a Carcassonne) tvrdí, že jejich kasulet je rustikální verze, připravená výhradně z místních produktů - a dokonce ani vodu nelze použít jinou, než místní. Voda je ovšem pro dobrý kasulet velmi důležitá. Měla by být těžká a hodně vápenatá, aby umožnila fazolím i po vaření udržet si svůj tvar co nejdéle. Další odlišnost kasuletu z Castelaudary je ve výběru masa: tato verze dává zásadně přednost skopovému a vepřovému masu před jakoukoli drůbeží (s výjimkou husího sádla). Pokud jde o vepřové maso, mělo by jít především o hřbet a koleno, přípustná je i šunka. Někteří kuchaři používají jako základ uvařené vepřové kůže. Klobásky by měly obsahovat hodně česneku. A nesmí chybět sklenka armagnacu.  
         Kasulet z Carcassonnu může obsahovat husí nebo kachní stehýnka, nesmí však chybět jehněčí kýta (gigot de mouton), během lovecké sezóny se v této verzi objevují dokonce i červené koroptve. Kasulet z Toulouse se liší od ostatních především přítomností kousků vepřové kůže a slaniny, dále pak typických vepřových klobásek saucisses de Toulouse, jež mají výraznou chuť. Vepřové a jehněčí maso je zde v menšině. Nezbytná jsou však konftovaná kachní stehýnka, někdy se používají i stehýnka husí.
         Pravidlo, jež se ve Francii považuje téměř za zákon, u všech těchto receptů praví: během pečení se musí škraloup zamíchat do fazolí. Teprve sedmý škraloup lze ponechat.
         Známe však i další spory, pokud jde o rodiště slavných receptů. Kde přesně se narodilo Tiramisu? Rodištěm tohoto receptu je bezesporu město Treviso u Benátek. Stalo se to zřejmě na konci šedesátých let. Ale kde přesně? 
         Nejprestižnější kulinářská encyklopedie Larousse Gastronomique (kterou si bohužel zatím u nás pořád ještě nekoupíte) má pod heslem Tiramisu tento text: „Italský dezert poprvé vyrobený v roce 1970 na bázi piškotů nasáklých koncentrovanou kávou a alkoholem (nejčastěji Amaretto, rum nebo whisky), pokrytých vrstvou mascarpone a ušlehaných vaječných bílků (sněhu).“
        V mé knize Labužníkův lexikon (po opravě) je Tiramisu popsáno takto: „Italský tradiční dezert. Název je odvozen z lidového rčení „tirami su“ (seber mě, zvedni mě). Většinou se už dnes píše dohromady jako jedno slovo. Základem jsou speciální cukrářské piškoty namočené ve směsi kávy (espresso) a likéru (Amaretto, Vecchia Romagna nebo rum). Namočenými piškoty se poklade dno formy, zalije krémem ušlehaným z vaječných bílků, žloutků, cukru a měkkého italského sýra Mascarpone (je podobný našemu žervé). Takto se naklade několik vrstev, horní musí být krémová. Povrch se posype kakaovým práškem. Nechá se v chladničce asi čtyři hodiny.“
        Mimochodem: o tom, jak je tento pokrm ve světě populární, svědčí i pseudonym, který si zvolila jedna slavná pornoherečka: Tyra Misoux (čte se Tiramisu).
        Už v 17. století existoval velmi podobný recept, jemuž se říkalo Tazza Cesare (císařský šálek). Zmínky o něm jsou především z města Siena. Jeden tamní cukrář potom recept vylepšil a přichystal ho pro velkovévodu toskánského jménem Cosimo III. di Medici. Cukrář prý tehdy nazval svůj výrobek Zuppa del Duca. Zuppa je totiž nejen polévka, ale také směs – v tomto případě Vévodova směs. Známe přece slavný italský dezert s názvem Zuppa Inglese (Anglická směs). 
        O právo nazývat se rodištěm Tiramisu se přely mnoho let dvě restaurace v Trevisu: jedna z nich se jmenuje El Toula, druhá se jmenovala La Beccherie.
        Některé zdroje sice tvrdí, že obdobný zákusek byl prý už v dobách Benátské republiky podáván v nevěstincích, ale Trevisané dají ruku do ohně za to, že název Tiramisu (původně „Tirami su“) vznikl určitě až v jejich městě.
        Restaurace El Toula se stala součástí řetězce a na svou tradiční lahůdku už téměř zapoměla. Kdoví, jestli ji vůbec má na jídelním lístku. Druhý případ je ještě smutnější: La Beccherie byla 30. března 2014 definitivně uzavřena. Kdysi měla určitou prestiž a objevovala se i v gastroprůvodcích Michelin a Gambero Rosso. V poslední době však ztrácela klienty. Současný majitel Carlo Campeol (jehož rodina podnik vlastnila už od začátku druhé světové války) tvrdí, že nedokázal prodávat své pokrmy levněji, než „dnešní bary a trafiky“. Důvod však bude zřejmě jiný. Beccherie asi prostě neměla kvalitního kuchaře a kvalitního ekonoma. 
        Je zde ovšem i třetí verze, že totiž Tiramisu pod tímto názvem poprvé vyrobil v roce 1971 v Trevisu jistý pekař jménem Carminantonio Iannaccone! Prodával prý ho úspěšně ve své pekárně. Teprve potom se dezert dostal do restaurací. Neobvyklý název prý vymyslel právě tento pekař.