Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

10. září 2015

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o vyhlášení vítězů letošního (už třináctého) ročníku soutěže Česká biopotravina 2015, kterou organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Soutěže se zúčastnilo 81 výrobků. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina, či ghí-přepuštěné máslo, ba dokonce patentované levandulové víno. Absolutním vítězem (a zároveň vítězem v kategorii Biopotraviny rostlinného původu) se stala loupaná biorajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce u Hodonína (Jihomoravský kraj). Od stejného výrobce bodovalo také Bio medvědí pesto. Nejlepší biopotravinou živočišného původu se stala Bio dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov (Kraj Vysočina) a nejlepším biovínem se stalo Novosedelské slámové víno - Frankovka z Vinařství Petr Marcinčák v Mikulově. Porotu dále velmi zaujal chléb šestizrnný ze Starého Města pod Sněžníkem a  BIO Hermelín, který v tuzemsku nedodává na trh nikdo jiný než faremní mlékárna společnosti Javorník ve Štítné nad Vláří. Hermelín je vyroben z pouze z čerstvě nadojeného mléka od dojnic, které se pasou a jsou chovány v oblasti CHKO Bílé Karpaty. 

       Dříve jsem několik let pracoval v porotě této soutěže a považoval jsem ji vždy za velmi důležitou. Jsem rád, že soutěž stále pokračuje, dokonce ve větší míře než dosud.