Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o vyhlášení vítězů letošního (už třináctého) ročníku soutěže Česká biopotravina 2015, kterou organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Soutěže se zúčastnilo 81 výrobků. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina, či ghí-přepuštěné máslo, ba dokonce patentované levandulové víno. Absolutním vítězem (a zároveň vítězem v kategorii Biopotraviny rostlinného původu) se stala loupaná biorajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce u Hodonína (Jihomoravský kraj). Od stejného výrobce bodovalo také Bio medvědí pesto. Nejlepší biopotravinou živočišného původu se stala Bio dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov (Kraj Vysočina) a nejlepším biovínem se stalo Novosedelské slámové víno - Frankovka z Vinařství Petr Marcinčák v Mikulově. Porotu dále velmi zaujal chléb šestizrnný ze Starého Města pod Sněžníkem a BIO Hermelín, který v tuzemsku nedodává na trh nikdo jiný než faremní mlékárna společnosti Javorník ve Štítné nad Vláří. Hermelín je vyroben z pouze z čerstvě nadojeného mléka od dojnic, které se pasou a jsou chovány v oblasti CHKO Bílé Karpaty.
Dříve jsem několik let pracoval v porotě této soutěže a považoval jsem ji vždy za velmi důležitou. Jsem rád, že soutěž stále pokračuje, dokonce ve větší míře než dosud.