Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

8. října 2015

Dernier Cri



Žhavé novinky tohoto týdne mne doslova přepadly, když jsem se včera procházel Prahou, konkrétně uličkami poblíž Národního divadla. Nejprve jsem na Národní třídě užasle zíral na portál, kde kdysi bylo lahůdkářství U Paukerta. Teď je tam pivnice nazvaná Kozlovna u Paukerta! V zadní části za lahůdkářstvím byla kdysi Mělnická vinárna, kam jsme chodili flámovat – a děly se tam velmi zajímavé věci, protože vinárna neměla okna a do ztemnělých boxů nebylo vidět.
          Předtím jsem na Jungmannově náměstí zíral na nároží, v němž kdysi sídlilo lahůdkářství U Zoufalých, později přejmenované na Zlatý kříž. Mnoho let tam byly všelijaké prodejny, nyní zde otevřeli obchod s uměleckými předměty, kombinovaný s bistrem.
          A místo Klášterní vinárny zvané Želmíra je teď Pivovar Národní.
          Do restaurace U zlatého soudku byl kdysi vchod z Opatovické ulice. Byla to velmi oblíbená restaurace, na sklonku osmdesátých let zde byl například takřka denním hostem František Mrázek, nejslavnější český mafián. Scházel se zde s vysokými důstojníky StB a dokonce i s pracovníky U'V KSČ. Více než deset let byly tyto prostory prázdné. Teď je vchod z Ostrovní ulice a podnik se poněkud podivně jmenuje Bistro´Os.
         O kousek dál v Opatovické ulici je hotel Koruna (Hašek ve Švejkovi píše, že tam byl vrátným jistý pan Faustýn, který dohazoval holky hostům – a na inteligentní dával slevu, neboť prázdná nádoba víc pobaví), jehož restaurace už se nejmenuje Koruna, nýbrž Cafe Revenir! A hned vedle bývala kdysi oblíbená Čtrnáctka. Teď je to po renovaci Cafe Bar 14. V Pštrossově ulici nahradila vinárnu Bokovka (která patřila filmařům Hřebejkovi a Ondříčkovi a několika výtvarníkům) kavárnička s názvem Zoe Cafe.
         A nakonec Mánes. Opět funguje (téměř třicet let bylo to místo prázdné) malý bar vpravo v průčelí, kam se kdysi chodilo na odpolední skleničku. Teď se jmenuje Art Cafe. A opět funguje i restaurace (Art Restaurant) v nejnižším patře, s výhledem do parku Žofín. Tam byly skoro padesát let výstavní prostory, i když kdysi (před válkou) zde sídlila luxusní restaurace, o čem dosud svědčí stropní malba Emila Filly. Teď tam tedy vaří výborný kuchař Jaroslav Zahálka českou kuchyni. A zanedlouho se otevřou i terasy (na nich kdysi hrával k tanci orchestr Karla Vlacha) a v přízemí Fine Dining restaurace Mánes.

         A mimochodem: tam, kde kdysi v Gorazdově ulici bývala hospůdka Na rybárně (štamgastem tam býval Václav Havel) je nyní Vietnam Restaurant Pho.