Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva v francouzském deníku Le Parisien o mediálním konfliktu mezi Francouzi a Italy, který byl vyvolán reklamním videem vysílaným na francouzských televizních kanálech. Video poprvé zveřejnil koncem března zábavní server Le Démotivateur. Tento konflikt postupně přerostl v aféru nazývanou „carbonaragate“! Ve zmíněném videu, propagujícím jednu značku těstovin, byla demonstrována příprava italského pokrmu carbonara. Do jednoho velkého hrnce naplněného troškou vody kuchař vsypal těstoviny farfale („motýlky“), nahrubo nakrájenou cibuli a kousky slaniny (či spíše šunky). Po 15 minutách vaření všech těchto ingrediencí na mírném plameni přidal kuchař do hrnce ještě lžíci zakysané smetany. Na talíři pak dílo završil hoblinkami parmezánu a jedním syrovým žloutkem. Inspirací prý byla sbírka receptů na „jídla z jednoho hrnce“, kterou vydala americká celebrita Martha Stewart. Toto francouzsko-americké pojetí kultovních těstovin okamžitě vyvolalo na internetu vlnu nevole. Video se rychle šířilo po síti a další tisíce reakcí následovaly. Pořad popudil pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. O „kauze“ informovala také italská média, například listy La Repubblica a Corriere della Sera. Jeden z titulků: Video, které zabíjí italské těstoviny!
Někteří italští uživatelé sociálních sítí dokonce vyzvali italského premiéra Mattea Renziho, aby ve věci osobně intervenoval u francouzského prezidenta Françoise Hollandea.
Výrobce těstovin, které jsou na videu propagovány, pak v prohlášení zveřejněném na serveru Le Démotivateur napsal, že nemá smysl se bránit „různým verzím mýtických těstovin carbonara“. Reakce Italů je podle něj příliš hektická a přemrštěná. Nakonec však byla firma nucena zveřejnit omluvu spolu se „správným“ receptem na těstoviny carbonara. Ty se prý správně připravují především ze špaget uvařených al dente neboli „na skus“, přidává se do nich pancetta nebo guanciale (sušený kus vepřového podbradku), parmezán či pecorino, nejméně pět žloutků, sůl, pepř a olivový olej. Ani to ovšem není ten správný tradiční recept. Zásadní trik receptu spaghetti alla carbonara (který byl vynalezen v USA italo-americkým kuchařem v době 1. světové války, kdy byl nedostatek čerstvých vajec a v nouzi se používala sušená, rozmočená v mléce) tkví totiž ve vmíchání syrové vaječné hmoty do horkých špaget tak, aby se na horké těstovině srazily a vytvořily pevné sugo, tedy obalily špagety omáčkou, která se přilepí a ztuhne. Teprve nakonec se přidává šunka, olivový olej, sýr a koření. Nikdy ne smetana, tedy ani zakysaná!