Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

28. července 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že pokrmy v restauracích mohou být v budoucnosti vytištěny systémem 3D. Napadlo vás někdy, že přijdete do restaurace a jídlo tam nebudou kuchaři vařit nebo péct, nýbrž ho vytisknou – a to přímo před vámi? Možná, že se toho brzy dočkáte. Už teď prý známá pop-up restaurace Food Ink v Londýně, v níž šéfkuchařem je protřelý michelinský šéfkuchař Joel Castanye, něco takového chystá. Zatím proběhla malá zkouška.
          Fine dining povýšený na úplně novou úroveň - tak zatím mluví o restauraci Food Ink gastrokritici. A jak by také ne, když půjde o zážitek, který zatím nemá jinde v Evropě obdoby. Tisknout se totiž nebudou jen samotné pokrmy, ale i nábytek a také propriety, na kterých se bude jídlo servírovat. Gastronomickými garanty celého projektu je dvojice šéfkuchařů Joel Castanye a Mateu Blanch. Ti pro tuto potřebu využívají 3D tiskárny nizozemské společnosti Flow. Ty jsou upravené tak, že mohou tisknout jakýkoliv pokrm, který lze převést do jedlé pasty. Na hosty restaurace tak bude čekat devítichodové menu servírované na talířích a nádobách navržených umělkyní Iwonou Lisieckou. Sedět se pak bude na židlích, které navrhnul a vytisknul Arthur Mamou-Mani. Aby se hostům dostalo plného zážitku, restaurace bude nabízet brýle pro rozšířenou realitu a na zdi bude promítána speciální projekce. Hrát bude hudba složená umělou inteligencí.
         Zmíněná malá zkouška proběhla minulý týden. Pop-up restaurace Food Ink měla za tímto účelem otevřeno pouze tři dny od pondělí do středy a každý den přijala pouze deset hostů. Cena devítichodového menu činila v přepočtu více než šest tisíc korun.
         V budoucnu se restaurace chystá servírování pokrmů streamovat živě po internetu. A kolemjdoucí veřejnost bude moci ochutnat drobné dobroty vytištěné 3D technologií za adekvátní cenu, tedy bez placení celého degustačního menu.