Žhavou novinkou tohoto týdne je vyhlášení výsledků letošní ankety Grand Restaurant Pavla Maurera. Ve čtvrtek večer jsem byl přítomen v Míčovně na pražském Hradě slavnostnímu předávání těchto cen a velice mě potěšilo, že se do první desítky v absolutním pořadí dostal Martin Svatek s restaurací Goldie v Táboře. Podporuju Martina už několik let a považuju ho za jednoho z nejlepších českých kuchařů současnosti. Tím spíš, že nepracuje v Praze, nýbrž v městě dosti vzdáleném od centra české gastronomie. Radost mám také ze sedmého místa restaurace Promenáda v Karlových Varech. Promenáda s šéfkuchařem Milanem Kladívkem (bohužel se vyhlašování nedožil) dokonce zvítězila v kategorii Nejlepší jídlo. V této kategorii mě potěšilo páté místo pražské restaurace La Veranda, v níž šéfuje Radek David, a deváté místo rovněž pražské restaurace Grand Cru, v níž šéfuje Jan Punčochář. Celkovým vítězem se stala restaurace Alcron (šéfkuchař Roman Paulus), druhé místo získala Terasa u Zlaté studně (Pavel Sapík), na třetím místě je překvapivě Bellevue (Marek Šáda). Dovoluji si upozornit zvláště na anketu odborníků, v níž hlasuji také já a jejíž výsledky se v médiích objevily jen velmi málo:
- La Degustation Boheme Bourgeois (Oldřich Sahajdák)
- Alcron (Roman Paulus)
- Kalina Cuisine&Vins (Mirek Kalina)
- Terasa u Zlaté studně (Pavel Sapík)
- La Finestra (Ricardo Lucque, Tomáš Juřík)
- Pot-au-feu (Jan Kracík)
- V zátiší (Mahavir Kanswal, Igor Chramec)
- Bellevue (Marek Šáda)
- Grand Cru (Jan Punčochář)
- Coda (David Šašek)
- Field (David Kašpárek)
- Spices (Jiří Štift)
- Chateau Mcely (Jan Štěrba)
- Francouzská restaurace Obecní dům (Jan Horký)
- Divinis (Zdenek Pohlreich)
- Aromi (Ricardo Lucque, Robert Loos)
- Aureole (Jiří Král)
- Miura (Michal Göth)
- Ambiente Brasileiro (Martin Matys)
- Café Imperial (Zdenek Pohlreich, Michal Pšenička)