Máme za sebou další Referendum. Šlo o játra dušená na cibulce. Na jedné straně hřiště stála drůbeží, proti nim vepřová či hovězí. Některé názory: drůbeží jen restovaná na másle či oleji, s ančovičkami, kapary, vínem. Určitě ne dusit. Játra se nedoporučují k časté konzumaci ze zdravotního hlediska, protože v organizmu slouží jako detoxikační orgán, zachytávají se v nich škodliviny, jako např. těžké kovy. Čím starší zvíře (kráva), tím delší dobu se škodliviny v játrech hromadí. Proto už jíme jen kuřecí. Mražená jsou nejhorší. K dušeným játrům je nejlepší jablečný kompot. Přestože v těle fungují tyto orgány jako čistička, není důvod se bát škodlivých látek. Většinu nečistot totiž játra neskladují, ale naopak vylučují z těla ven. Játra můžete klidně podávat už dětem od tří let, v přiměřených dávkách přibližně jednou za dva týdny jsou dokonce prospěšná. Například hovězí játra obsahují snadno vstřebatelné železo a vitamin B12, obě tyto látky jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek a tedy i přenos kyslíku z krve do tkání. Obě látky se zároveň starají o správnou funkci nervového systému. Avšak drůbeží játra na našem trhu pocházejí většinou z kuřat z brazilských a polských velkofarem zaměřených na urychlení růstu a váhy kuřat. Zkuste hádat čím je krmí. Nicméně výsledek je jasný.
Takže těsně zvítězila kuřecí játra na cibulce nad stejně upravenými hovězími nebo vepřovými!
V referendech budeme pokračovat, další otázku můžete čekat jako vždy v pondělí, tedy 26.2.2018.