Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

10. února 2011

V souvislosti s ruským vejcem (vyšlo v Zápisníku nedávno) jsem znovu vytáhl ze svého archivu jídelní lístek restaurace Šroubek z roku 1936. A potom, při bedlivějším prohlížení, jsem přišel na další zajímavost, která popírá mnohé legendy: už tehdy měli u Šroubků na lístku smažený ementál s tatarskou omáčkou! Nevzniklo tedy toto „nejpopulárnější české jídlo současnosti" až v padesátých letech, jak se mnohokrát uvádí.
Já sám jsem „smažák" poprvé jedl v hospůdce U tří pštrosů u Karlova mostu, bylo to v roce 1960. A tamější kuchař mi tvrdil, že je to jeho vynález. Tatarku dělal tak, že majonézu zředil lákem z okurek, okurky rozmixoval s vařeným vejcem a přidal ještě i trošku plnotučné hořčice. Kamarád malíř Leoš Krátký si tam potíral sýr tatarkou a pak na ni nasypal půl pepřenky. Zkusil jsem to po něm a od té doby, když si někde dám kvalitní „smažák" (například v Lokálu), pepřím taky, i když přece jen o něco míň.
Na Šroubkově lístku je však jasně napsáno, oč jde, takže nemůže být pochyb, že „ryze českou" kombinaci smaženého sýra s tatarskou omáčkou vymyslel někdo u nás už před válkou.
Smažený sýr sám o sobě je ovšem známý z mnoha evropských kuchyní už od středověku, dokonce i obalovaný v mouce a vejci. Je však téměř nesporné, že Češi přidali k receptu tu tatarku. Mimochodem: dříve se i ve venkovských hospodách zásadně na lístcích uváděla tatarská omáčka jako „sce tartare". Teď už to skoro nevidím. Vrtalo mi hlavou, co znamená to „sce", až jsem se praštil do hlavy: to je přece zkratka „sauce", tedy omáčka!
A ještě něco: je docela možné, že Češi vymysleli i tu okurku do tatarky. Klasik Escoffier ji ve svém receptu z roku 1934 nemá, přidává pro ochucení jen pár kapek octa. Předválečná významná autorka kuchařek Marie Preisová dávala do tatarky jen hořčici a strouhané nakládané cibulky.