Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.
Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.
Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.
3. února 2011
V italském Turíně je obchodní centrum nazvané Eataly, což je angloitalská slovní hříčka. Čte se to Italy, ale znamená to něco jako Jedlíkov nebo spíše Labužníkov. Bývalá továrna, v níž se kdysi vyráběl vermut Carpano, byla přestavěna na moderní komplex nabízející lahůdky všeho druhu. Je tu obrovský výběr nejlepších vín, jsou zde čerstvé ryby, domácí uzeniny a sýry, těstoviny vyráběné ručně, jakákoli čerstvá zelenina i knihkupectví s knihami o jídle a pití. Také speciální stánek hnutí Slowfood. A veliké parkoviště. Avšak skvostný výběr lahůdek nenajdete v Itálii pouze ve velkoměstech. V malém piemontském městečku jsem se zastavil v obyčejné samoobsluze. Měli tam oddělení sýrů se sortimentem, jaký jsem neviděl nikde v ČR! Vysvětlení bylo jednoduché: je to koníček majitele a pan Pastura sám osobně na provoz každý den dohlíží. O sýrech dokáže poeticky hovořit celé hodiny. Odborník a obchodník v jedné figuře. Takže v Itálii si můžete vybrat z široké škály lahůdkářských obchodů, buďto malých a přehledných, nebo soustředěných na jedno místo. Moc mě mrzí, že zatím nic podobného v Praze nemáme. Velká šance byla kdysi, když se přestavovala vinohradská tržnice. Byl by to ideální prostor pro takové centrum. Jenže se nemyslelo na parking a bez toho to nejde. Potom se objevily další projekty, například na Smíchově byl otevřen Wine Food Market, obchod s italskými víny a lahůdkami, ale jeho sortiment je příliš úzce vyhraněn, prostor poměrně malý. O cenách nemluvě. Nejnovější projekt prý počítá s Karlínem, mezi poradci jsou solidní jména. Karlín je bezesporu místo nepříliš vzdálené od centra - a parkování tam může být snadné. Teď jde jen o to, kdo se chopí prodeje a co nabídne. A za jaké ceny. Nedávno jsem chtěl koupit v holešovické tržnici hladkou petržel - ani u jednoho stánku ji neměli. Mimochodem: v turínském Eataly jsem viděl sáček těstovin, stejné balení a stejnou značku, která se prodává i u nás. V Eataly stály polovinu.