Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

30. srpna 2013


Carottes á la Vichy (Vichyské mrkvičky)

Baví mě pozorovat Čechy a Češky v restauracích, kde se nevaří zrovna tradiční česká jídla. Při pohledu na jídelní lístek ztrácejí suverenitu i ti nejotrlejší snobové, kteří si jinak hrají na světáky. V televizním pořadu Prostřeno mě šokovali lidé, kteří se přihlásili do labužnické soutěže a potom s hrdostí prohlašovali, že zásadně nejedí ryby, mořské živočichy, syrové maso, králičí maso, artyčoky, ba dokonce ani květák! Když přišlo na stůl cokoli cizokrajného, pohlíželi na to s nedůvěrou.
Není to ostatně žádná novinka. Již ve 14. století brojil farář a spisovatel Přibík Pulkava z Radenína proti cizokrajným dobrotám: „Své země činy máš zvěděti, neptaje se na noviny jiných zemí všelikerých...“
Přestože se u nás bezesporu zvyšuje poměr mezi zahraničními a českými surovinami, které nabízí současný trh (v posledních letech se výrazně zvyšuje dovoz potravin, a to i těch základních, jako jsou vepřové a drůbeží maso, sýry a další mléčné výrobky, ovoce a zelenina), pořád ještě zřetelně vedou typické české ingredience: tavené sýry (v jejich konzumaci bohužel vedeme světový žebříček), brambory (67,3 kg na občana ročně), vepřové maso, cukr (36 kg na občana ročně). Jedinou výjimkou, pokud jde o zahraniční produkty, jsou těstoviny, jejichž spotřeba roste. Zde je ovšam nutno dodat, že Češi mají rádi těstoviny převařené, které by například Ital nevzal do úst. Je zajímavé, že spotřeba chleba podle údajů z roku 2010 (ČSÚ) klesla na 40,9 kilogramu na občana ročně oproti minulému roku. Tedy o 4,5 kg! Je důvodem špatná kvalita českého chleba?
Proč nakupujeme nekvalitní potraviny? Nejde pouze o problém cen, jak se mnozí domnívají. Některé české rodiny (zvláště příjmově slabší rodiny a rodiny penzistů) sice nakupují levné („obyčejné“) potraviny (které rozhodně nepatří mezi nejzdravější), avšak v mnoha případech nakupují i zboží poměrně drahé, rovněž nezdravé (například cukrovinky). A tučného masa nakupují opravdu více, než je zdrávo
Na trhu jsou samozřejmě i levné a zároveň zdravé suroviny, typicky české. Třeba zelenina zaznamenala zvýšení spotřeby na 79,7 kg na občana ročně. Přitom i typicky česká zelenina (cibule, česnek, hlávkové i kysané zelí nebo mrkev) se až donedávna dovážela z ciziny). Labužníci vědí, že tato zelenina není drahá a chutná skvěle, je-li správně upravena. Například brambory s dušenou mrkví považuji za jednu z největších lahůdek, jenže na jídelních lístcích českých restaurací ji vídám jen velmi výjimečně. Před několika lety jsem ji jedl v Paříži, v jednom vynikajícím bistru: ten pokrm se jmenuje Carottes á la Vichy (Vichyské mrkvičky). Kromě mladých mrkviček, podušených na másle (a mírně oslazených) je ovšem součástí této pochoutky také sklenka dobrého koňaku. Dušené mrkvičky se nakonec na chvilku zapékají v troubě. Skvělé jsou také Carottes glacées, recept je podobný, ale bez koňaku. Mrkvičky se musí vařit a dusit na cukru tak dlouho, až se pokryjí karamelem.
V posledních letech se úroveň české zeleniny bezesporu výrazně zlepšila, především zásluhou farmářských trhů. Češi už vědí, že český česnek je lepší než čínský. Velkou zásluhu na této změně má také Roman Vaněk, jehož internetový pořad Peklo na talíři dokonale ukazuje rozdíly mezi kvalitou a póvlem.