Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. srpna 2013


Zde je první Zápisník roku 2013.






V posledních letech vyšlo u nás velmi mnoho knih shromažďujících recepty klasických francouzských pokrmů. Kvalita těchto knih však je velice kolísavá, většinu lze zařadit mezi průměr. Nejsem sám, kdo je přesvědčen, že zatím nejlepší a nejautentičtější česky vydanou knihou tohoto typu je Francouzská kuchyně, kterou na konci šedesátých let napsala Jana Martinicová. Kniha vyšla v nakladatelství Merkur ve třech vydáních, naposled snad v roce 1981. Dnes po ní labužníci horečně pátrají v antikvariátech. Proč je tahle knížka tak dobrá? Především proto, že vychází z praxe. Autorka žila mnoho let ve Francii, zřejmě ve smíšené francouzsko-české rodině. A musela sama vařit tak, aby to vyhovovalo jak Francouzům, tak Čechům. Ctila nadevše klasiku a původní suroviny. Nic nenahrazovala. Recepty jsou seřazeny přehledně, v úvodu jsou vyjmenovány všechny nejdůležitější kulinářské regiony a jejich typické lahůdky. Nedávno se na mne obrátilo jedno vydavatelství, že by rádo tuhle knížku znovu vydalo, avšak nemůže se dopídit po majitelích autorských práv. Paní Martinicová už asi nežije. A jestli žije, tak někde v dalekém světě. Obracím se tedy na čtenáře tohoto sloupku: kdyby náhodou některý z nich znal spojení na paní Martinicovou nebo její příbuzné, ať mi tuto informaci sdělí na adresu tohoto blogu.