Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

7. února 2014



Málokterá kuchařská kniha měla a má takový světový ohlas jako dílko jisté Alice B. Toklasové, vydané v roce 1954. Znáte? Kniha se jmenuje The Alice B. Toklas Cookbook a nebyla bohužel zatím do češtiny přeložena. Nechápu proč. Česky vyšlo už tolik zbytečných kuchařských knih, které opakují neustále totéž, ale tahle ne. 
           Není to ovšem „čistá“ kuchařka. Základem knihy jsou autorčiny osobní vzpomínky. Tato Američanka žila totiž téměř 40 let v jedné domácnosti se spisovatelkou Gertrudou Steinovou. A byla její milenkou, mimo jiné. A také ovšem kuchařkou. Extravagantní Steinová napsala v roce 1933 své memoáry vtipnou metodou: jako vyprávění této přítelkyně, z jejího pohledu a jejími ústy. Ta knížka česky vyšla v roce 1968, jmenuje se Vlastní životopis Alice B. Toklasové. Vydalo ji tenkrát skoro pokoutně vydavatelství Svazu výtvarných umělců. Ale pořád je možno ještě pár výtisků najít v antikvariátech.
          Vraťme se však k Alicině kuchařské knize. Její slávu možná zavinil jediný recept: jmenuje se Hashish Fudge (něco jako „hašišová karamelka“). Ve skutečnosti je to taková buchtička (brownie), hnědá kulička nebo malá krychle. Tato pochoutka se rychle stala senzací v rodící se komunitě hippies. Alice ji v knize popisuje jako „jídlo z ráje“ a s jistou nadsázkou popisuje, že kdykoli nabídla tento moučník hostům, společnost se okamžitě uvolnila a rozveselila. 
          „I když venku pršelo, lidé se usmívali. Ale nenabízela jsem víc, než jeden kousek. Jakmile někdo snědl dva, už se objevovaly hysterické záchvaty smíchu a divoké neučesané myšlenky.“ 
           Tak tedy - zde je onen recept: 
           „Do misky vložte nastrouhaný muškátový oříšek, lžičku mletého černého pepře, lžičku koriandru, čtyři rozdrcené tyčinky skořice. Přidejte hrst roztlučených mandlí, sušených fíků a datlí, jakož i arašídových oříšků. Rozmixujte šťavnaté ovoce (pomeranče bez jader, oloupaná jablka a hrušky, banány apod.) a smíchejte je s obsahem misky. Zahustěte rozdrcenými vlašskými ořechy. V šálku rozpuštěného másla rozmíchejte lžíci práškového cukru a lžíci práškového konopí. Vše přidejte do misky a řádně rozšlehejte. Hmota musí být polotuhá. Nechte ji odpočinout v chladu a potom z ní vytvarujte kuličky nebo krychličky.“    
          Ovšem. Žádný hašiš. Konopí, tedy marihuana.
          Alice dokonce vyjmenovala místa, kde se dají sehnat kýžené ingredience. Tvrdila, že recept získala od přítele, který se jmenoval Brion Gysin, byl to anglický básník a malíř. Jenže už provždy budou všechny marihuanové recepty spojeny právě s ní, s Alicí B. Toklasovou. 
          V té knize tehdy napsala: „Rostlina známá jako Canibus sativa roste jako obyčejný plevel, často nepovšimnutý, všude v Evropě, Asii a některých částech Afriky. Kromě toho se však tato rostlina také pěstuje a suší – vyrábějí se z ní totiž lana. V Severní a Jižní Americe má bratrance jménem Canibus indica. Někdy ho můžete zahlédnout mezi květinami v okenních truhlících. A ten bratranec nás zajímá.“
          Recept Alice B. Toklasové (někdy nazývaný též „pot brownies“) je tedy už navždy spojen s konopím. 
          Zejména na konci šedesátých let se ohledně tohoto receptu objevilo mnoho odkazů i v literatuře a ve filmech. Například slavný komik Peter Sellers hrál v roce 1968 hlavní roli ve filmu nazvaném Miluji tě, Alice B. Toklasová!  Hlavní rekvizitou zápletky byly právě Aliciny buchtičky. Když zpěvačka Diana Rossová ve své legendární televizní show Hollywood Palace představovala členku svých The Supremes, zpěvačku Mary Wilsonovou, dala jí Mary dárek, buchtičku upečenou jejím přítelem. Diana se zeptala, jestli ten přítel náhodou nedostal recept od Alice B. Toklasové.  Také v populárním televizním seriálu Bewitched z roku 1969 byl vtip na toto téma: herečka Agnes Mooreheadová se ptala své kolegyně, jestli buchta, kterou jí nabízí, není náhodou upečená podle receptu Alice B. Toklasové. 
          „Ne,“ řekla otázaná, „to je můj vlastní recept.“ 
          „V tom případě děkuju, ale nemám hlad.“
          Je zřejmé, že Steinová s Toklasovou znaly marihuanu a občas ji kouřily, stejně jako znaly kokain. Jejich přítel, spisovatel Thornton Wilder, se však domníval, že zařazení tohoto receptu byl pouze chytře vymyšlený reklamní trik, který měl pomoci prodeji knihy. A také pomohl.     
          O ostatní recepty čtenáři jakoby neměli zájem. A to je škoda. Některé jsou totiž opravdu velmi zajímavé. Abyste získali aspoň minimální představu, zde je jeden z nich: mušle ve fenyklové omáčce.
          „Mušle uvařte, vyjměte z lastur a podávejte studené s omáčkou, kterou připravíte z jedné celé fenyklové hlízy, uvařené ve slané vodě (asi 3 minuty), osušené a rozsekané na jemnou drť. Tuto drť vmíchejte do omáčky Mousseline, tedy pěny vyšlehané z osoleného a okořeněného vývaru z mušlí, smíchaného s majonézou. Varianta: vývar můžete smíchat s holandskou omáčkou.    
          A ještě jeden recept z kapitoly „Recepty od přátel“: pochází od americké básnířky Mary Oliverové, tehdy mladičké lesbické obdivovatelky obou dam, jež se s Alicí setkala právě v době, kdy psala svou kuchařku. Její recept byl nazván Pilaf Stella Maris z Portofina.
          „Vykuchejte jednu malou chobotnici, odstraňte chrupavčitou kost. Omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky. Ty potom nesolené obalte nejprve v medu, potom ve sladké mleté červené paprice, nakonec obalte osoleným těstíčkem z mouky, mléka a rozetřeného česneku. Kousky smažte na pánvi na olivovém oleji. Podávejte s rýží, polité rajčatovou omáčkou, jejímž základem je bílé víno, proužky zelených paprikových lusků a jemně nakrájené lesní hříbky.“
           Tento recept byl potom zařazen i do další velmi zajímavé kuchařské knihy – jmenuje se John Keats´s Porridge (Porridge Johna Keatse) a má podtitul Oblíbené recepty amerických básníků. Sestavila ji Victoria McCabe. Tahle kniha by taky stála za překlad. Je tam například boršč Allena Gingsberga nebo anýzový chléb Joyce Carol Oatesové.