Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

13. června 2014



Vesnice Drážov leží na okraji jižních Čech, u hranice s Plzeňským krajem, kousek na západ od Volyně, jižně od Strakonic. Je to odtud pár kilometrů k začátku Šumavy. Drážov je malá vesnice a není vlastně ničím významná – až na jednu maličkost: narodil se zde Josef Švejk. Ano, opravdu! Ve slavném románu Jaroslava Haška to Švejk sám říká, když vypráví historku, jak v pražské tramvaji potkal muže, jehož pokládal za Josefa Novotného. „Dal jsem se s ním do hovoru, že jsme oba z Drážova... On že je ten Josef, co postřelil svou ženu, když ho kárala z pití...“
           Někteří švejkologové sice tvrdí, že kdyby se Švejk narodil v Drážově, nebyl by odveden k 91. regimentu, nýbrž k sedmdesátému třetímu, avšak jiný údaj o Švejkově rodišti v knize není. Jen v rozhovoru se služkou, které se chystá ukradnout psa, tvrdí Švejk, že pochází z Protivína – ale to je evidentní lež, jejímž účelem je zmást služčinu pozornost. A potom Švejk hovoří ještě jako o svém rodišti o Ražicích, tuto vesnici jmenuje i na jiných místech románu. Často psal o ražické baště, na které vládl jistý Jareš. Nuže – Jarešová bylo jméno Haškovy maminky za svobodna. Ostatně Ražice ani Protivín nejsou od Drážova daleko. Hašek sám se oficiálně narodil v Praze, ale jako své rodiště často uváděl Mydlovary (jen kousek na západ od Drážova), odkud pocházel jeho otec. Vesnice, které obklopují Drážov, jsou rovněž známé z některých Haškových textů: Čestice, Dřešín, Dobrš, Radešov, Kváskovice, Strašice... Mne však tento kraj zajímá především z hlediska kulinářského.
           Mezi Štěkení a Strakonicemi byl prý kdysi (jak se píše ve Švejkovi) Schwarzenberský ovčín, v němž Švejk během své anabáze přenocuje. Starý ovčák běduje, že válka přinese bídu a lidé budou nuceni opět jíst vařenou lebedu. Ovšem vařená lebeda byla kdysi běžným jídlem právě zde, v tomto kraji. Tato planá, rychle rostoucí plodina má nafialovělé lístky a vypadá trošku jako špenát, ale obsahuje méně kyseliny šťavelové. Někteří zahrádkáři ji dnes opět pěstují, trhají její lístky, když jsou asi 20 cm vysoké a připravují z nich například výborný salát. Skvělá je také lebeda vařená a podávaná se smetanou. Vařené lístky se rozkrájejí, rozmixují a podusí na másle. Nejprve je ovšem nutno nechat na másle osmahnout jemně nakrájenou cibuli, zahustit jíškou a teprve potom přidat vařenou lebedu a smetanu. A také rozmačkaný česnek. Osolená a opepřená je lebeda velmi chutná. Může se podávat také jako příloha k masu.
         Tlouštík Baloun říká v Haškově románu: „Táta žral pučálku, a já hrách ani vidět, jen samou
drůbeř...“ Pučálka je naklíčený hrách upravený na nejrůznější způsob - pražený, vařený a maštěný či vařený nasladko. Jedl se především o Velikonocích. Baloun sice pocházel od Českého Krumlova, ale pučálka byla doma i ve vesnicích kolem Drážova, případně Mydlovar. 
         Nedaleko jsou také Kašperské Hory, městečko s výbornou kuchyní. Jak v románu tvrdí sluha hejtmana Ságnera Batzer: „U nás v Kašperských Horách děláme takové maličké knedlíčky z těsta ze syrových brambor, ty se uvaří, pak se obalejí ve vejci, posypou se pěkně houskou a potom se opíkají na špeku.“ 
          Kousek od Drážova jsou Volary. Tam se pečou Volarské koláče. Ty nevypadají jako koláče, nýbrž spíše jako šátečky. Jsou to čtvercové placky připravené z kynutého těsta (hladká mouka, mléko, vejce, droždí, máslo a cukr), potřené nádivkou a potom přeložené tak, že všechny čtyři cípy se spojí ve středu šátečku. Nádivka se dělá z tvarohu, vajec, rozinek, cukru, rumu, másla a citronové kůry. Pokapejte rozpuštěným máslem, posypte strouhaným perníkem a pečte asi 20 minut při 180°C dozlatova. 
          Mezi zvláštnosti tohoto kraje lze počítat kuchyňské využívání lístků byliny zvané Popenec (Glechoma), hluchavkovité rostliny divoce rostoucí na loukách. Někde se jí říká Openec. Lístky mají pikantní chuť i vůni a dají se použít například místo mladých kopřiv do velikonoční  „hlavičky“ nebo do jarní bramborové polévky, v níž ještě nemohou být čerstvé houby. Některé místní hospodyně přidávaly do této polévky ještě i trochu syrovátky. A ještě jednu lahůdku zde můžete ochutnat: lepenici z brambor a zelí, které se tu říká „kočičák“.
          Nedaleko Drážova jsou Strakonice a tak je možno upozornit i na zajímavý Strakonický štrúdl, který se liší od běžného českého tím, že jeho těsto je kyselejší. Do místních krajových specialit můžeme zařadit i Šumavské nudle, které se připravují ze širokých vaječných nudlí, uvařených a smíchaných se směsí hříbků, vajec, pórku a zakysané smetany, to vše dušeno na slanině. Raritou byl v tomto kraji kdysi vyráběný „pečený sýr“: tvaroh se promíchal s hustou zakysanou smetanou a kořením - a pekl se v kamenném pekáčku vymazaném máslem a vysypaném strouhankou. Jakmile se na povrchu vytvořila červená kůrka, vytáhl se pekáček z trouby a uložil v chladu. Jakmile sýr vychladl, ztuhl a dal se snadno krájet. 
        Zajímavá je rovněž  Jaterní polévka, jejíž recept pochází z konce 19. století právě z vesnic kolem Drážova. Hovězí játra se dusí na cibuli a sádle spolu s jemně nasekanou kořenovou zeleninou. Potom se vše rozluče na kaši a zalije vodou, osolí a okoření. Polévka se pak vaří ještě asi půl hodiny a nakonec se zahustí rozmočenou střídkou z housek. Vložkou jsou kostičky osmažené housky.
         Kdo má štěstí a ocitne se v tomto kraji v době, kdy lesy jsou plné holubinek, může v některé místní domácnosti ochutnat neobvyklé houbové škvarky. Kostičky holubinek (nejen z kloboučků, ale i z třeně) se smaží na sádle a potom pojídají s chlebem a hořčicí!
         Nedivil bych se, kdyby se některá z těchto lahůdek objevila na jídelním lístku v nějaké restauraci pod názvem Švejkova pochoutka.