Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

24. července 2014





Žhavou novinkou je zpráva o přípravě protikuřáckého zákona, týkající se především restaurací. Ministr zdravotnictví Němeček (ČSSD) oprášil návrh novely, kterou v roce 2012 připravili Leoš Heger (TOP 09) a Boris Šťastný (ODS). Jak se zdá, o kouření v restauracích se shodnou čeští politici napříč stranami. Kouření má být plošně zakázáno v jakémkoli zařízení, kde se podává jídlo. Tedy i ve venkovských hospodách. Novela by mohla začít platit od ledna 2016. Poslanci ANO dokonce navrhují rychlejší cestu, podle níž by mohl zákon platit už od ledna 2015. Znamenalo by to, že se „zakazuje kouřit ve vnitřních prostorách zařízení společného stravování“. Prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek se však obává, že by tento zákon mohl ohrozit podnikání v pohostinství a že by znamenal krach mnoha podniků.

          „V ČR je kolem 30.000 gastronomických zařízení. Z těch, kde se podávají teplá jídla, je zhruba třetina čistě kuřáckých, pětina nekuřáckých a ty zbývající mají oddělené prostory,“ informoval Stárek. „Odhadujeme, že kdyby úplný zákaz kouření prošel, zkrachuje až třetina provozoven.“
         Úplný zákaz kouření v restauracích platí zatím (od roku 2004) v Irsku, potom se přidaly další státy: Francie, Velká Británie, Španělsko, Itálie, Řecko, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie, Island, Finsko, Litva, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Švédsko, Ukrajina a Vatikán. Česká republika je zatím jedinou zemí v EU, která tento problém ponechává na blahovůli majitelů restaurací.
          Pro úplnost je ovšem třeba dodat, že ve vesnických hospůdkách v Itálii, Francii nebo Španělsku se i přes tento zákaz běžně kouří. Většina z těchto hospůdek má totiž část svého prostoru venku, na vzduchu. Ve Francii pak slouží kuřákům prostory tzv. Terasse, tedy stolky na chodníku, které jsou v zimě zakryty průhlednými igelitovými stany.