Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

15. ledna 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou je zpráva z Islandu, že místní pivovar Stedji přináší na trh neuvěřitelnou inovaci: jejich speciál bude mít příchuť uzených varlat plejtváka myšoka! Tento mořský savec (Balaenoptera physalus) je druhým největším z kytovců. A vlastně druhým největším žijícím tvorem na světě. Dosahuje délky 27 metrů a hmotnosti až 75 tun! Patří k ohroženým druhům. Před nasolením, vyuzením a následným vařením jsou prý varlata plejtváků zpracována „podle staré islandské tradice“. Zástupci pivovaru tvrdí, že chtějí „vytvořit atmosféru autentického zimního svátku obětí“, a proto pro ochucení svého piva použili uzená plejtváčí varlata. Už loni pivovar Stedji použil k výrobě svého pivního speciálu kosti a vnitřnosti plejtváků. To vyvolalo pozdvižení mezi ochránci přírody. Pivovar však tvrdí, že má všechna potřebná povolení a kdyby nepoužil plejtváka k ochucení piva, byly by varlata i ostatní částí ryby použity jinak nebo by dokonce skončily v odpadcích. Je třeba připomenout, že Island v roce 2013 po dvouleté přestávce obnovil komerční lov plejtváků. Většinu masa vyváží do Japonska.