Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

27. února 2015



V České republice se prý během jednoho roku uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, tedy porážek prasat mimo jatka. V posledních týdnech se hodně diskutuje o chystaném zákonu, který má údajně zakázat porážení prasat, pakliže se akce nezúčastní pouze blízcí příbuzní. Jako u všech nových zákonů straší média občanstvo hrůznými předpověďmi, skutečnost je potom daleko mírnější. 
        Čas zabijaček u nás oficiálně končí s koncem masopustu (což se, pokud se nemýlím, stalo minulý týden), avšak praxe v českých a moravských vesnicích je taková, že se vesele poráží až do května. 
        V souvislosti se zabijačkami mě nedávno vytočilo několik článků na internetu. Zadal jsem téma „španělská zabijačka“ a okamžitě mi naskočilo několik vět ve smyslu „vymoženosti jako domácí zabijačka doposud do Španělska nepronikly“. Takže považuji za nutné všem sdělit, že domácí zabijačka, například na Mallorce, je úžasná podívaná a skvělá labužnická akce. V knize o Mallorce, kterou vlastním, je věnována prasatům celá kapitola a hned první věta zní: „Vepřík je králem stolu“. Vepřové maso lidé na Mallorce milují a dovedou je upravit mnoha úžasnými způsoby. Stejně jako v celém Katalánsku. A zdejší domácí zabijačka (které se zde říká La Matança) může směle konkurovat zabijačkám českým a moravským. Ostatně zadejte si na počítači heslo La Matança del porc a přesvědčíte se sami. Týká se to samozřejmě především katalánských zabijaček, těm se ty na Mallorce nejvíce přibližují. Vepříka poráží, čtvrtí a kuchá a dobroty z masa připravuje řezník zvaný Excorxador. 
           Zabijačky se na Mallorce nekonají pouze v zimě. V podstatě se bez zabijačky neobejde žádná větší rodinná slavnost, na kterou se sjedou příbuzní z celé Mallorky. A na stole nesmí chybět porcella rostida, selátko pečené v peci na dřevě. To je zvláštnost tohoto ostrova: zabíjí se nejen velký dobře vykrmený čuník, ale také selátko. A většinou ještě nějaká kozička, aby se její maso využilo do klobás. Podobné klobásy se kdysi, jak si dobře pamatuju, dělaly na Ostravsku. Současně s prasetem se prostě zabíjela koza, jejíž mléko předtím sloužilo jako součást prasečí potravy. Na Mallorce se ovšem selátko nepeče na rožni, jak bychom čekali. Je ponecháno prakticky vcelku, trup i s hlavou, jen nožičky jsou useknuty v kolenním kloubu a selátko je řezem na břiše rozkrojeno po celé délce, otevřeno, vykucháno a roztaženo, takže v obrovské pánvi leží pak kůží nahoru a řezem dolů. Tak se peče (obvykle v peci nebo velké troubě) za neustálého a častého polévání, dokud kůžička není pěkně křupavá.
            Z prasete se zpracuje absolutně všechno. Jen kýty se dají stranou: budou z nich šunky. 
            Jakmile Escorxador vepře usmrtí a začne kuchat, usadí se kolem obrovského stolu všichni rodinní příslušníci (a také často spřátelení sousedi) a dají se do práce. 
            Tomu obrovskému dřevěnému stolu, vydrhnutému do běla, se říká „altar“ - ano, nemýlíte se, znamená to „oltář“ neboli obětní stůl. Řezník přináší kusy masa a klade je na oltář před zúčastněné. Ti potom pilně maso vykosťují, čistí, porcují a předávají dále do kuchyně. A rovnou na stole také maso melou do klobás a plní střívka správně namíchanou a kořeněnou směsí. Jedna pikantnost: na zabijačku mají přístup pouze ty ženy, jež odpřísáhnou, že zrovna nemají problém s menstruací. Musejí přísahat manželce sedláka, který zabijačku pořádá. K výrobě jitrnic, jelit a tlačenek jsou pro jistotu připuštěny pouze starší ženy, u nichž se o menstruaci už nedá mluvit.
            Jen pro rozšíření vašeho obzoru uvedu několik místních zabijačkových specialit: butifarrós jsou černá jelita, sobrasada je papriková klobása jen sušená, z níž se pak připravují další lahůdky. Delší tenká sobrasada se jmenuje longanisse. Frit mallorquí je guláš z vnitřností, zeleniny a brambor, kořeněný fenyklem, rozinkami a piniovými oříšky. Jelita jsou camaiot. Arros brut je rizoto s vepřovým masem a čerstvou zeleninou, kořeněné šafránem. Jediný rozdíl mezi českými a katalánskými zabijačkami: Španělé nedělají tlačenku, jak ji známe my. Majoránku používají jen střídmě. 
            K masu se přikusuje domácí bílý chléb, ale někdy se na stole objeví i Tumbet, další typická mallorská specialita. Je to něco jako Ratatouille, dušená a posléze i zapečená zelenina (cukety, lilky, paprikové lusky, rajčata, cibule a česnek, ale i brambory) podávaná na speciálních miskách. Některé tumbety jsou vrstvené, plátky zeleniny jsou navrstveny podle druhů. 

            Zajimavá je polévka Sopes mallorquinas, která se také někdy u zabijaček objevuje. Jejím základem je samozřejmě vepřové maso, ale také kousky butifarry. Zbytek je obligátní cibule, česnek, bílé zelí, rajčata, mangold, květák a hrášek. Tato hustá polévka se ještě zahušťuje chlebem a piniovými jadérky. Kdyby v tom byla ještě červená řepa, chutnalo by to jako boršč.