Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

26. února 2015

Dernier Cri





Ani se nenadějeme a bude tu jaro. Proto je žhavou novinkou tohoto týdne příprava na jarní recepty. Které to především jsou? Vždyť už nyní bychom se měli zvědavě ptát, jestli a kde  seženeme potřebné suroviny. Michelinský šéfkuchař Herbert Hintner, který šéfuje své restauraci Zur Rose v jihotyrolské vesničce Appiano (Alto Adige), vařil nedávno pohostinsky v pražské restauraci V Zátiší a prohlásil, že on osobně na začátku jara preferuje suroviny jako je řeřicha, medvědí česnek, čekanka nebo chřest. S tím se dá jen souhlasit, také v českých a moravských kuchyních by se měly tyto suroviny objevovat na jaře co nejvíce. Medvědí česnek už si často pěstujeme sami, ale i v obchodech se dá na jaře sehnat poměrně snadno. Horší je to s řeřichou. Avšak považujeme za důležité připomenout i úžasné jarní suroviny, které pan Hintner nejmenoval (možná je v Appianu nepoužívá): například mladé kopřivy! Velikonoční nádivku (nazývanou také „hlavička“) si bez nich nedovedeme představit! Mladé lístky kopřiv se však dají použít i do polévky, dá se z nich dokonce vařit vynikající čaj! Před několika lety jsem na toto téma psal v Lidovkách článek, najdete ho na Googlu pod heslem Jaro v kuchyni: kopřivy na talíři. Ve Slezsku se na jaře smaží v přírodě vajíčka, hustě posypaná mladou pažitkou. Čerstvá pažitka rozhodně by neměla v jarní kuchyni chybět. K Velikonocům patří také kůzlečí maso. Evropská chřestová sezona začíná obvykle v polovině dubna, na toto téma si můžete (rovněž z někdejších Lidovek) přečíst můj článek  Sezona chřestu začíná, najdete ho také na Googlu. Připomínám, že Velikonoční pondělí připadá letos na svátek Vendulek, tedy na 6. dubna. Do té doby jistě získáte přehled o možnostech, kde a jak kýžené suroviny sehnat.