Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

26. března 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že i na českém trhu se konečně objevují výrobky označené certifikátem mezinárodní organizace MSC (Marine Stewardship Council), tedy ty, jež splňují normy „udržitelného rybolovu“. Co je to „udržitelný rybolov“? Mořské ryby a mořské plody jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a živočišných tuků. Globální spotřeba mořských produktů vzrostla za posledních deset let o 21 %!  V roce 2012 bylo uloveno a zpracováno přes 158 milionů tun ryb a mořských plodů! Největší spotřebu mořských ryb má Asie, což souvisí mimo jiné i se stoupající oblíbeností suši. Ryby se však nepoužívají pouze jako potrava pro lidi! Přidávají se  také do krmiva pro domácí zvířata, vyrábějí se z nich rybí moučky, ale i zdravotní a potravinové doplňky. Jak zachovat oceány a moře ve stavu, kdy budou i nadále produktivní pro další generace? Globální mezinárodní organizace MSC hledá řešení problému nadměrného rybolovu. Začala označovat modrou značkou s logem MSC ty výrobky, jež respektují obnovitelnost zásob rybích populací, pocházejí z udržitelného rybolovu a splňují vysoké standardy kvality zpracování. Modrý štítek s bílou rybkou poskytuje rovněž ověřitelné informace o druhu a původu ryby. Do programu MSC se mohou zařadit i restaurace a obchody s těmito produkty. Podrobnější informace lze najít na webu http://www.msc.org/. Certifikátem MSC jsou označovány například (už od roku 2001) výrobky německé firmy FroSTA, tedy především její rybí produkty. Tyto výrobky označené logem MSC mají 100% přírodní chuť, což znamená, že při jejich zpracování nejsou použita barviva, dochucovadla, hydrogenované tuky ani chemicky modifikovaný škrob. Jsou k dostání už i na českém trhu. Tak se Česko konečně přidalo ke stovce civilizovaných zemích světa, kde logo MSC už běžně funguje.