Několik posledních žhavých novinek se týká především změn na pražské gastronomické scéně. Věhlasný šéfkuchař Jiří Štift donedávna kraloval v restauraci Essencia umístěné v hotelu Mandarin. Název restaurace a její interiér se však radikálně mění: nyní se podnik jmenuje Spice a půjdete dovnitř zvláštním vchodem, tedy už ne přes hotelové lobby. Jídelní místnosti jsou útulnější, elegantnější. Jídelní lístek se zaměřuje především na asijské speciality. Od japonského sushi až po indické kuře Tikka masala.
Mění se také vlastník restaurace U Šumavy ve Štěpánské ulici. Nyní bude podnik zařazen do stejné sítě jako populární žižkovské hospůdky U Vodoucha a U slovanské lípy. To by mělo znamenat, že kromě tradičního Budvaru se zde bude čepovat také devět dalších piv z menších českých pivovarů, včetně domovského černokosteleckého (Černá svině).
Poslední den v březnu vařila naposled ve své restauraci Posezení u Čiriny v Navrátilově ulici Čirina Košíková, známá kuchařka především slovenských a maďarských pokrmů. Odešla na zasloužený odpočinek. Její halušky byly bezesporu nejlepší v Praze. Čirina se však určitě občas v restauraci objeví, protože podnik bude fungovat i nadále, povede ho její manžel jako předtím. Proslýchá se, že získaný čas využije k napsání další knihy.
A ještě něco. Provoz zahájil e-shopový projekt Chefshop.cz, který zprostředkovává prodej delikates z celého světa. V nabídce jsou například italské olivové oleje a aceto balsamico, řasa Nori, sojová omáčka Kikkoman, tradiční japonský rýžový ocet a spousta dalších dobrot.