Žhavou novinkou je opět několik gastrofestivalů, konaných v
následujících dnech. Tak například 5. července začne Street Food Festival na
Nákladovém nádraží na Žižkově. V neobvyklém prostředí, donedávna nevyužitém, se
předvedou profesionálové i amatéři v disciplíně zvané „pouliční jídlo“. Více na
https://www.facebook.com/streetfoodfestival.
V Brně se 30.6. (od
11:00-21:00) koná nejprve festiválek nazvaný Ibérica: přiváží dle pořadatelů
„chuť Španělska a Latinské Ameriky“. Na Staré radnici proběhne také kulturní
program. V Radnické ulici a jejím okolí (část Zelného trhu) se bude ochutnávat
„to nejlepší ze španělské a latinskoamerické gastronomie“. Více na http://www.iberica.cz/.
A Brno je tu potom ještě
jednou! Ve dnech 16. 07. - 26. 07. (10:00-0:00) se zde koná festival nazvaný Jídlo
zblízka, spojený s degustacemi vín a kuchařskými kurzy. Hlavními vystavovateli
budou farmáři. Pořadatelé nabízejí „jedinečná tříchodová menu připravená
výhradně z místních ingrediencí od nejlepších regionálních producentů“. V
nabídce restaurací prý najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté
králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo
jihomoravskou zvěřinu a těšit se můžete i na využití čerstvých bylinek, sezónní
zeleninu, borůvky, jahody, moruše i sluncem provoněné třešně od Kroměříže či
meruňky z Břeclavska. Adresa výstaviště: Údolní 33. Více na http://www.jidlozblizka.cz/.
Už 16. ročník festivalu nazvaného Festival národů Podyjí se koná na
náměstí v Mikulově (Kapucínská 1.) ve dnech 17.7,-19.7. (každý den 17:00-01:00). Čekají vás
ukázky etnických kuchyní a ochutnávky vín. Více na www.narodypodyji.cz.