Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

24. září 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o kuchařích a číšnících, kteří kradou a fetují. Několik majitelů restaurací potvrdilo, že jejich personál musí být velmi často vyměňován, neboť se dopouští krádeží nebo přichází do zaměstnání pod vlivem alkoholu či drog. Přitom práce číšníka a kuchaře je (ve srovnání s jinými) velmi dobře placena, kromě stálého platu (který se pohybuje i kolem 35.000 Kč) dostávají ještě prémie a také tringelty (zpropitné) jdou do jejich kapes.
           Najít spolehlivého číšníka nebo kuchaře však trvá velmi dlouho. Adepti jsou většinou laxní, neochotní se něčemu novému naučit - a navíc často ukradnou, na co přijdou. Vzpomínám si na Gordona Ramseyho, který mi plakal na rameni, že do své nové pražské restauraci Maze nemůže najít kvalitního číšníka. Nakonec musel restauraci uzavřít, ačkoliv získala hvězdičku od Michelina. A Gordon věděl, že personál není na patřičné úrovni a raději to zabalil.
          Jeden z majitelů restaurace vypráví o mladém kuchaři, který přicházel do práce štíhlý, ale odcházel coby tlouštík. Nakonec se to vysvětlilo: mladík měl kolem celého pasu a břicha speciálně ušitou kapsu na suché zipy, do které si už během dne postupně nastrkal tak šest kilo masa. Další z majitelů vypráví, že každého adepta nejprve zkontroluje: vyhrne mu rukáv košile a přesvědčí se, že na předloktí nejsou stopy po vpichu drog.

         V jedné hospodě v České Lípě pracoval třiatřicetiletý číšník, jenž bez skrupulí ukradl dvakrát po sobě celodenní tržbu z trezoru, k němuž znal kód.