Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

2. října 2015



Minulý týden jsem poprvé navštívil městečko Velké Losiny na severní Moravě. Nikdy jsem tam nebyl, ačkoli jsem vyrůstal vlastně nedaleko. Věděl jsem o tom místě jen díky příběhu, podle kterého napsal v roce 1963 Václav Kaplický román Kladivo na čarodějnice a v roce 1969 natočil stejnojmenný (svůj nejlepší) film Otakar Vávra s nezapomenutelnou Soňou Valentovou v roli Zuzany. Příběh z časů inkvizice (17.století), kdy byly ženy nuceny na mučidlech přiznat se k čarodějnictví. Román i film byly metaforou komunistických manýr. Městečko Velké Losiny se kdysi německy jmenovalo Groß Ullersdorf  a první zmínka o něm je z roku 1296. Je to kousek od Šumperka, v údolí řeky Losinky, blízko polských hranic, nedaleko hory Praděd. Od 16. století obec už patřila Žerotínům, kteří zde postavili překrásný renesanční zámek a zanedlouho i papírnu, v níž se dodnes vyrábí vzácný ruční papír. Jsou zde také termální lázně a spousta dalších atraktivit. Musím přiznat, že jsem byl opravdu velice příjemně překvapen, jak úžasné je to místo. Nečekal jsem to. O tom kraji se přece pořád píše jako o oblasti s největší nezaměstnaností, jako o zapadlém kraji na konci světa. Věřte mi, je to dnes fantasticky živé a nádherné místo. Zajeďte tam co nejdřív.
         Ve Velkých Losinách se konal první ročník festivalu Čokoláda v pohybu neboli Čokoládové lázně. Pozvali mne, abych návštěvníkům něco řekl o čokoládě. Zřejmě si mysleli, že jako autor textu k písni Sladké mámení jsem na čokoládu odborník. Upozorňoval jsem hlavně na nesporný fakt, že čokoláda je uznávaným afrodisiakem. Nicméně v mé knize Labužníkovy historky je čokoládě věnována celá jedna kapitola a tak jsem přece jen něco řekl, přibližně totéž, co přednáším svým studentům aristologie na Univerzitě Humanitas ve Vsetíně. Mimochodem: právě jsem zahájili druhý ročník!
         Kromě svého vystoupení (a autogramiády své knihy o televizních kuchařích) jsem samozřejmě měl příležitost navštívit i další stánky s exponáty – a také ochutnávat, co nabízely. Bylo zde několik rarit, například stánek Levandulového statku v Bezděkově. Bezděkov je malá vesnička nedaleko Úsova na Hané. A právě zde se dva mladí lidé, Lukáš Drlík a Veronika Pejšová, rozhodli vytvořit „malou Provence“ a vysadili lány levandule, které v létě nádherně voní a svou provokativní fialovou barvou zaujmou každého, kdo jede kolem. A co s levandulí? Nuže, v Zábřehu otevřeli titéž odvážlivci Levandulovou kavárnu, kde nabízejí nejen netradiční chuť levandule ve spojení s vynikajícím druhem BIO kávy, ale také skvělé domácí dezerty s levandulovou vůní a osvěžující levandulovou limonádu. Kavárnu najdete na horním náměstí, v objektu staré knihovny. V kavárně si můžete zakoupit produkty z Levandulového statku včetně levandulového másla, kávy, domácí limonády, balzámů, aromatických olejů, čajů a balíčků se sušenými levandulovými květy. Levandule je úžasná bylina, která léčí už tím, jak voní, pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Má silné hojivé a antibakteriální účinky. Je však také vhodná do šatníků jako ochrana proti molům, k provonění prádla. Osvěží vzduch a ochrání před bodavým hmyzem. Mít doma kytičku levandule je krásné.
         Další raritou byly Marmelády s příběhem, stánek Hany Šindlerové z Prahy, která vyrábí „babičkovské“ skleničky s ovocnými marmeládami podle starých receptů. Až v Praze jsem zjistil,  že jsme vlastně sousedé. Marmelády, džemy, sirupy, pesta i všechny další produkty jsou vyrobeny zásadně bez chemických konzervantů a umělých aromat. Většinou jsou slazeny medem, ochucovány přírodním pektinem a citronovou šťávou. A proč jsou marmelády „s příběhem“? U většiny z nich si totiž na obalu můžete přečíst historku o tom, jak produkt vznikl a jak přišel ke svému originálnímu názvu.
         U dvou stánků mohli návštěvníci ochutnávat také tradiční české, avšak pořád ještě málo vídané nápoje: šípkové víno nebo medovinu z Včelařského provozu Milerski (Staré Purkartice u Krnova). Jedno z vín bylo přímo čokoládové, k jeho výrobě bylo použito stoprocentní holandské kakao, které společně s přidaným cukrem, limetkovou a citronovou šťávou vykvasilo do sametového vína. Úspěšný barista Adam Troubil z Brna předváděl, jak připravit pravou a kvalitní kávu.
         Ve většině stánků se však pochopitelně nabízela čokoláda. Spoluorganizátorka festivalu  Jana Kašparová je místní osobností, vlastní cukrárnu a vyrábí nejen velmi zajímavé pralinky, ale také experimentuje. V její expozici byly například i čokoládové klobouky, které si potom nasazovaly modelky při módní přehlídce na molu. Zajímavé čokoládové exponáty byly vystaveny v pitoreskním historickém sále lázní, soutěž vyhrál pětipatrový dort Ludmily Jařabové z Kravař.
         Pro festival připravili cukráři dohromady až 800 kilogramů čokolády. Lidé ji mohli na mnoha místech Losin konzumovat v různých podobách. Velmi zajímavé bylo například čokoládové menu, které připravil šéfkuchař Michael Solnička z Jeseníku, známý pod přezdívkou Mr. Steak. Čokoláda v kombinaci s jelením masem měla velký úspěch, stejně jako široké nudle nasladko.
         Ve staré ruční papírně si mohli zájemci (hlavně děti) malovat čokoládou na jedlý papír a svá dílka pak sníst. V Areálu zdraví mohli nabytá kila rychle shodit. Nebo si zahrát kuličky. Na Dlouhých stráních si mohli zabruslit v závodě o čokoládovou brusli a v lázeňském parku se projít čokoládovým lesem.
          K festivalu se připojila rovněž sousední Loučná nad Desnou, která poskytla vláček spojující Loučnou s Kouty nad Desnou. Řadou aktivit se k festivalu připojil i místní zámecký park. V areálu termálních lázní si mohli hosté zaplavat, v parku se mohli projet na koloběžkách...

          Navštívil jsem také jednu místní zajímavou restauraci, o které se dočtete v příštím vydání rubriky Můj tip.