Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

1. října 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne jen zpráva, že v Rusku se pod názvem „české pivo“ prodávají patoky, které nemají s Českem pranic společného. Piva s názvy jako Zlatá Praha, Praha, Žatecký Gus nebo Češskoje originalnoje se vaří v Rusku, většinou v pivovarech patřících společnosti Baltika. Časopis Pivo, Bier & Ale uveřejnil výsledky testu, v němž hodnotitelé (renomovaní čeští sládci a degustátoři) porovnávali úroveň těchto piv, na jejichž etiketách často nechybí česká vlajka, český lev nebo obrázek Hradčan. Výsledek je odstrašující. „Je to plné náhražek, ta nejlacinější technologie. Parazitují na pověsti českého piva“, řekl jeden z hodnotitelů. Vydavatel magazínu se dokonce domnívá, že jde o úmyslný pokus snížit popularitu českého piva, tedy o zlý úmysl poškodit jeho kredit. Zní to logicky, když si uvědomíme, že jedním z výrobců těchto piv je dánská společnost Carlsberg, jejímž pivům ta česká výrazně konkurují. Z právního hlediska prý nelze proti těmto praktikám nic podniknout, protože ruské pivovary (ať jsou jejich majitelem třeba Dánové) fungují v zemi, která není členem Evropské unie a nemusí dodržovat pravidla včetně respektování ochranné známky České pivo.