Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

5. listopadu 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva z britského listu The Guardian, která ohlašuje novou iniciativu firmy McDonald’s. Tato síť fastfoodů se v posledních letech musí tvrdě bránit silné konkurenci podobných firem, jako jsou například Five Guys, Shake Shack, Burger King, KFC nebo mexický Chipotle. Poslední novinkou byly prémiové burgery pojmenované Signature Collection, které se chlubí nejtlustším plátkem masa a stojí v Anglii 4,69 liber (178 Kč). Tyto nové hamburgery prý navrhli a recept vymysleli „kuchaři několika restaurací oceněných michelinskou hvězdou“. V příštích týdnech budou zákazníci testovat tyto nové „hambáče“ v 28 pobočkách v Londýně a Manchesteru, v příštím roce už by se měly nabízet ve čtyřech stovkách restaurací. Na přímé dotazy novinářů, o které michelinské kuchaře se konkrétně jedná, však firma neodpověděla. Její mluvčí jen nejistě prohlásil, že jde o „radu kuchařů“, v níž jsou i dva kuchaři z restaurací, které získaly prestižní Michelinskou cenu.

Další revoluční novinkou v síti McDonald’s, která se bude zkoušet ve vybraných evropských a australských provozovnách, je prodej s obsluhou, tedy zavedení číšníků a číšnic. Odklon od pultového prodeje je výsledkem snahy o co největší přiblížení hamburgráren běžnému restauračnímu provozu. První vlaštovkou v tomto směru je provozovna v britském městě Mottram in Longdendale. Obsluha nemá zákazníkům přinést žádné zdražení, slibuje firma. Připomínám, že v první hamburgrárně, která byla otevřena v Paříži někdy kolem roku 1962 (jmenovala se Wimpy a nepatřila Donaldům) byla ještě běžná obsluha. V USA, kde firma vznikla a odkud se rozšířila do celého světa, byl v loňském roce zaznamenán výrazný pokles zisku, o téměř o 14%, což je jeden z nejhorších výsledků v celé historii firmy McDonald’s. Řetězec také slíbil, že přestane pokrmy připravovat z kuřat, která obsahují stopy antibiotik. Už nyní si lze jídlo ve vybraných provozovnách vybrat pomocí digitálních kiosků. Jak prohlásil nový britský šéf firmy Paul Pomroy, bude rekonstrukce restaurací stát firmu 350 milionů liber. V rámci něho by měly být také k dispozici tablety iPad od Applu a Samsung Galaxy, aby si měly děti s čím hrát. McDonald’s přišel do Velké Británie v roce 1974, v současnosti zde má více než 1 250 restaurací.