Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

15. ledna 2016



Mléko, které každý den pijeme, produkují obvykle krávy. Občas se setkáme s kozím mlékem, které je prý velice zdravé. Já ho v dětství pil nerad.  Měli jsme doma kozy a matka mě nutila, abych pil čerstvě nadojené kozí mléko. Páchlo mi. Ale dnes kozí sýry miluju a voní mi. Velmi rád mám  italský ovčí sýr Pecorino a miluju kvalitní slovenskou bryndzu, která je vyráběna z ovčího mléka. Samotné ovčí mléko jsem však také zatím nepil. Prý je to lahůdka. Ale zvířat, které produkují mléko, je mnohem víc.
           Známe například sýr mozzarella a víme, že se dělá z buvolího mléka.
           Ale co třeba velbloudí mléko. Znáte? Já ho bohužel také ještě nikdy nepil, ale velice mě to láká. Velbloudí mléko je prý slanější než kravské, avšak obsahuje trojnásobek vitamínu C a desetinásobek železa. Ochrání prý organismus před mnoha nemocemi a působí také jako afrodisiakum. 
          O tom jsem se dočetl ve velmi zajímavé knize s názvem The Perfumed Garden (Vonná zahrada), kterou napsal někdy v 16. století arabský šejk Nefzawi, celým jménem Abu Abdullah Muhammad ben Umar Nafzawi (nebo také Muhammad ibn Muhammad al-Nefzawi). V 17. století byla tato kniha náhodou objevena v Alžíru. V 18. století knihu poprvé přeložil do angličtiny Richard Francis Burton. Nefzawi byl Berber, narodil se v dnešním Tunisku. Ve své knize (která je velmi oblíbená v USA, kde vyšlo už několik vydání) působivě popsal některé sexuální praktiky. Opět zjišťujeme, že všechno už tu bylo.
          Ale to jsem odbočil. Chtěl jsem psát o velbloudím mléku. Ve Vonné zahradě je jedna historka, v níž mladík jménem Abou el Heidja musí (bůhvíproč) deflorovat osmdesát panen během jediné noci. Dokázal prý to pouze díky tomu, že večeřel cizrnu, maso, cibuli a velbloudí mléko.
          Velbloud je společné označení pro dva druhy sudokopytníků: velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus), zvaného též drabař, a velblouda jednohrbého a (Camelus dromedarius) neboli dromedára. Arabové rozeznávají přes dvacet plemen velblouda. Pro produkci mléka jsou výhodnější velbloudi jednohrbí. Dospělá velbloudice prý obvykle poskytuje denně pět litrů mléka, avšak při zlepšení podmínek chovu to může být i víc. Z velbloudího mléka se dělá jemný bílý sýr s bílou slupkou. Jmenuje se Caravane, ale lidově se nu říká Camelbert
          V Kazachstánu kočovníci dělají z velbloudího mléka zakyslý nápoj šubat nebo tvrdý sýr na strouhání - ale také několik druhů mléčných sladkostí. Vídeňský cukrář Johann Georg Hochleitner oznámil, že připravuje linku, na níž bude ze sušeného velbloudího mléka vyrábět čokoládu s nízkým obsahem tuku! Rakušan počítá, že v arabském světě (ale i jinde) na jeho delikatesu čeká 200 milionů lidí.
           V poslední době na sebe upozornil jistý Hodner Mardach, majitel mlékárny v keňském Nanyuki. V Africe žijí dvě třetiny všech velbloudů na světě. V Keni se velikostí velbloudího stáda měří bohatství. Mardach chce prodávat nejen velbloudí mléko, ale také z tohoto mléka vyrobené jogurty nebo zmrzlinu. A také se (v Africe i jinde) začínají objevovat první pokusy o komerční výrobu sýra z velbloudího mléka. Velbloudí mléko má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah vápníku a bílkovin - je tedy vhodnou surovinou pro výrobu trvanlivých sýrů. V porovnání s kravským mlékem vytváří velbloudí mléko slabší sýřeninu. Zásadní význam bude proto mít patentovaný enzymový přípravek zvaný „velbloudí chymosin“, který je vyvinut speciálně pro tento účel. Při použití tohoto enzymového přípravku je možné vyrobit chutnější a jemnější velbloudí sýr s vyšší výtěžností.
          Ovšem sýr se nevyrábí jen z mléka kravského, ovčího, kozího, případně velbloudího. Ač to zní prapodivně, použít se dá i mléko klisen! Dokonce i oslích klisen! V Tibetu, Nepálu, Indii a Bhútánu kočovní pastevci jaků vyrábějí z mléka těchto hruboststých zvířat sýr zvaný Čurpe. Je to tvrdý sušený sýr. Jačí mléko je prý nasládlé a velmi tučné. V Peru se používá mléko lam. Lamy prý mají velmi chutné mléko a domorodci ho v kuchyni používají od nepaměti. Švédští pastevci losů začali vyrábět sýr z losího mléka, které je velice výživné, ale také velice drahé. Jeden ze tří druhů losích sýrů připomíná řeckou fetu. Sobí mléko se chutí a tučností podobá ovčímu, je však sladší. Laponci z něho vyrábějí také sýry. Sobí laň však produkuje mléka poměrně málo. Někteří chovatelé téměř vůbec soby nedojí.
           Ale vy možná chcete, abych napsal ještě něco víc o té Vonné zahradě. Jsou tam popsány i jiné pokrmy fungující jako afrodisiakum, někdy překvapivě jednoduché a prosté. Tak například mladý černoch Mimún se údajně živil jen vaječnými žloutky a chlebem. Byl pak schopen souložit šedesát dní nepřetržitě. 
           A další citát z této knihy (která bohužel, pokud vím, zatím česky nevyšla): „Kdo se několik dní živí vařenými vejci s myrhou, skořicí a pepřem, tomu se zvětší síla erekce a schopnost koitu. Jeho úd bude tak mocný, až se bude zdát, že se nikdy nebude schopen vrátit do stavu klidu. Kdo si přeje být výkonný celou noc a kvůli náhlé touze nemohl podstoupit zmíněné přípravy, může se uchýlit k následujícímu: usmaží hodně vajec na čerstvém tuku a másle, a když jsou dobře usmažená, smíchá je s medem.“
           Není divu, že Nefzáwiho kniha měla v Americe takový úspěch. A nejen v Americe. Finská deathmetalová rocková skupina Omnium Gatherum složila a nahrála píseň The Perfumed Garden v roce 2003 a zařadila ji na album Spirits and August Light (Duchové a srpnové světlo). A Ray Manzarek, klavírista americké rockové skupiny Doors, napsal skladbu Perfumed Garden pro své sólové album The Whole Thing Started With Rock & Roll, Now It's Out Of Control. (Všechno to začalo rokenrolem, teď už je to mimo).