Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

14. ledna 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne byla zpráva v deníku Daily Mail, která zveřejnila seznam nejzdravějších potravin. Seznam byl sestaven cateringovou společností Plyvine Catering a figurují v něm potraviny, které se naprosto běžně vyskytují ve většině domácností. Od citrusů bohatých na vitamín C až po ořechy obsahující prospěšné omega 3 mastné kyseliny. Zpráva ovšem nehovoří o způsobu, jak byla tato desítka vybrána – a proč zrovna tato. Nicméně je jistě zajímavé si tuto zprávu přečíst, i kdybychom byli k jejím výsledkům skeptičtí. Zdůrazňujeme, že desítka byla uvedena bez pořadí, takže dá se konstatovat, že všechny potraviny do ní zařazené jsou „stejně zdravé“. První jmenovanou potravinou jsou citrony, což nepřekvapuje. Jeden citrón obsahuje více než 100 % denního příjmu vitamínu C,  který pomáhá vyrovnávat HDL cholesterol, takzvaný „hodný cholesterol“ v krvi a posiluje kosti. Flavonoidy obsažené v citrónech mohou zabraňovat růstu rakovinových buněk a navíc také působí protizánětlivě. Poněkud překvapivější je zařazení druhé potraviny – a to je zelenina zvaná brokolice. Argument: jedna středně velká brokolice obsahuje více než 100 % denního příjmu vitamínu K a téměř 200 % doporučené denní dávky vitamínu C, tedy dvou základních stavebních živin důležitých pro zdraví kostí. Ještě překvapivější je však zařazení třetí potraviny: tmavá čokoláda prý pomáhá snížit krevní tlak u jinak zdravých jedinců – stačí prý pouze 7 gramů denně. Kakaový prášek je bohatý na flavonoidy a antioxidanty, které pomáhají snižovat LDL, tedy takzvaný „špatný cholesterol“ a zvyšují hodnoty HDL cholesterolu. A co čtvrtá zdravá potravina – brambory? Zvláště pak ty červené! Jedna červená brambora obsahuje 66 mikrogramů kyseliny listové, což odpovídá stejnému množství, jaké bylo objeveno v jednom šálku špenátu nebo brokolice. Jedna sladká brambora obsahuje hodnotný vitamín A, který je důležitý při boji s rakovinou a posilování imunitního systému. Pátou nejzdravější potravinou je maso z lososa! Losos je zařazen kvůli tomu, že je velkým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou spojovány se sníženým rizikem deprese, onemocněním srdce i rakoviny. Už 85 gramů této ryby obsahuje téměř 50 % denní dávky niacinu, který chrání před nemocemi a je označován i jako prevence Alzheimerovy choroby. Někoho možná bude šokovat, že šestou nejzzdravější potravinou jsou vlašské ořechy. Obsahují totiž nejvíce omega 3 mastných kyselin ze všech ořechů vůbec. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a bylo prokázáno, že potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny přispívají ke zlepšení nálady a mohou pomáhat v boji proti rakovině. Sedmou nejzravější potravinou bylo jmenováno avokádo. Toto ovoce je bohatým zdrojem zdravých tuků. V jedné studii bylo prokázáno, že jeho konzumace přispívá ke snižování hladiny cholesterolu až o 22 %. Jedno avokádo obsahuje z poloviny vlákninu a ze 40 % kyselinu listovou, kterou je potřeba konzumovat denně zejména kvůli snížení rizika srdečního onemocnění. Už jsme mysleli, že se zapomělo na česnek! Kdepak – je uveden na osmém místě! Česnek je velkým bojovníkem a pomocníkem v případě řady nemocí. Zastavuje růst bakterií a alicin. Sloučenina nalezená v česneku, je silně protizánětlivou látkou. Také bylo prokázáno, že konzumace česneku snižuje hladinu cholesterolu a nezdravě vysokého krevního tlaku. A samozřejmě – na devátém místě je špenát! Obsahuje lutein a zeaxantin, dva antioxidanty posilující imunitní systém s pozitivními účinky na zdraví očí. Nedávný průzkum zjistil, že mezi ovocem a zeleninou, které nejlépe a nejúčinněji bojují proti rakovině, špenát zaujímá první místo. Desáté, poslední místo v seznamu obsadily luštěniny. Porce luštěnin (fazole, hrách, čočka) čtyřikrát do týdne pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění o 22 %. Tentýž návyk (konzumovat luštěniny) může prý také snížit riziko vzniku rakoviny prsu.