Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

31. března 2016

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne bylo zveřejnění průzkumů, které iniciovala streamová stránka A dost! A provedli vědci na Vysoké škole chemické a potravinářské v Praze. Průzkum se týkal čajů, které jsou v prodeji v českých obchodech. V čajích byla sledována především přítomnost polycyklických aromatických uhlovodíků a pesticidů (Thiametoxam, Bifenthrin, Permethrin, Acetamiprid, Cypermethrin, Inidacoprid a Ethion) a také kofeinu.
            Nejhůře dopadl čaj Clever Earl Grey prodávaný v Bille a Black Thea prodávaný v Tescu. Oba překročily respektované množství v pesticidech i uhlovodících. Také Černý čaj Aro vyráběný firmou Velta Plus a prodávaný v Makru měl oba ukazatele vyšší, než zdrávo. To se dá rovněž konstatovat o čaji Pigi Čaj Jemča Černý (Tata Global Bedverages Jemnice), který překročil normy především v pesticidech. Čaj zvaný Old England Čaj porcovaný černý (Keith Spicer Velká Británie) měl vyhovující výsledek pokud jde o uhlovodíky, ale nevyhovující pokud jde o pesticidy. Totéž platí o čaji nazvaném Ahmad Tea London English Breakast Tea (A-Namura) a čaji Messmer Klassik (Messmer Tee-Geselschaft Seevetal Deutschland). Do stejné skupiny lze řadit i čaj zvaný Ranní šálek Teekane (Teekane). Naopak pokud jde o pesticidy, je v pořádku čaj Dukát Rich Black Tea Assam (Mokate), avšak překročil normu, pokud jde o polycyklické aromatické uhlovodíky. Překvapením jsou špatné výsledky u oblíbeného čaje English Breakfast Teabags, který vyrábí a prodává anglický Marks and Spencer. Uhlovodíky jsou sice v tomto případě v pořádku, ale pesticidy překračují normu v pěti druzích.
          Naopak jako nejlepší v obou kategoriích se ukázaly čaje Zlatý šálek Černý čaj (výrobce Dauwe Egberts Reatil), Pickwick Ranní Classic Ceylond Blend (výrobce také Dauwe Egberts Retail), Lipton Yellow Label Tea (Unilever),  Basic Black Tea Černý čaj (Albert Heijn). Celkem v normě byly také čaje Dilmah Ceylon Gold (Espresso), Westminster Tea Ceylon Assam Mischung (Markus Kaffee Weyhe) a Sir Edward Tea Earl Grey Black Tea (Lidl).

          Pokud jde o množství kofeinu, nepřekročil žádný zkoumaný čaj doporučené množství, některé však nejsou doporučeny ke konzumaci dětem.