Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. června 2016

Dernier cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva tiskové agentury Reuters, která zveřejněnila výsledky ankety, každoročně pořádané anglickým časopisem Restaurant Magazine. Tato anketa je známá jako San Pellegrino Award a zveřejňuje svůj žebříček od roku 2002. V anketě hlasovalo opět několik stovek gurmet-kritiků z celého světa, i já jsem měl možnost v několika ročnících hlasovat. Tentokrát jsem však k hlasování vyzván nebyl. Zveřejněno bylo pořadí prvních padesáti restaurací, později budou zřejmě uvedeny i další podniky na žebříčku. Chci jen předem upozornit, že výraznou převahu v počtu hlasujících mají angličtí gurmet-kritici. Také označení „nejlepší restaurace na světě“ je poněkud přehnané.
        Zatímco loni zvítězila restaurace El Celler de Can Roca ze španělského města Girona (šéfkuchař Joan Roca), letos se situace poněkud změnila. Vítězem ankety se stala italská restaurace Osteria Francescana v Modeně, jejímž šéfkuchařem je Massimo Bottura. Tato restaurace byla loni v žebříčku druhá. Vyměnila si tedy pořadí s El Cellerem. Třetí místo získala restaurace Eleven Madison Park (šéfkuchař Daniel Humm) z New Yorku. Mezi padesát nejlepších se nedostal žádný český podnik.
        Agentura Reuters tvrdí, že anketa San Pellegrino je tvrdým konkurentem publikace Michelin, to však není tak úplně pravda. Pro srovnání je třeba dodat, že první tři restaurace, umístěné v letošním žebříčku, mají od Michelina shodně nejvyšší ocenění, tedy tři hvězdičky.
        Na čtvrté příčce žebříčku se už druhý rok po sobě drží podnik Central (šéfkuchař Virgilio Martínez Véliz) z peruánské Limy. Kodaňská restaurace Noma s šéfkuchařem René Redzepim, která zvítězila už čtyřikrát (v letech 2010, 2011, 2012 a 2014) je letos až pátá. Více než polovina restaurací, které se dostaly mezi nejlepších padesát, je z Evropy. Šest je z USA, šest z Jižní Americy a pět z Asie.
        Pořadí na šestém až desátém místě: Mirazur Menton - Francie, Mugaritz San Sebastian - Španělsko, Narisawa Tokio - Japonsko, Steiereck Vídeň - Rakousko a Asador Etxebarri Axpe - Španělsko. Deváté místo rakouské restaurace s šéfkuchařem Heinzem Reitbauerem je asi největším překvapením.