Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

21. července 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne bylo jmenování nové hlavní hygieničky České republiky. Stala se jí Eva Gottvaldová. Při svém uvedení do funkce zdůraznila, že jejími hlavními úkoly je boj proti nákaze HIV, které v Česku strmě přibývá, dále pak reakce na letošní vysoký výskyt klíšťat a pokračování v programu Zdraví 2020. Personální čistky prý nechystá. 
          Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) poděkoval bývalému hlavnímu hygienikovi Vladimíru Valentovi, že hygienickou službu stabilizoval a vypořádal se dobře s velkými výzvami, jako byly hrozby infekce MERS, ebola či zika, vybojoval úspěšně i bitvu o zachování povinného očkování dětí. Valenta uvedl, že hygienická služba hospodaří ročně s 1,4 miliardy korun, což je téměř o půl miliardy korun méně než před obdobím velkých škrtů z let 2006 až 2012. Valenta připomněl, že hygienická služba řešila i případy otrav metylalkoholem a udržela přes odpor potravinářů své pravomoci při kontrole stravovacích provozů.
          A tato poslední půlvěta nás velice zajímá. O odporu potravinářů proti kontrole stravovacích zařízení bychom se rádi dozvěděli více. 
         Pro zajímavost uvádím jednu zprávu o tom, jak to chodilo a zřejmě ještě chodí: Začátkem dubna 2015 provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje kontrolu v restauraci hotelu Astra v Chlumci nad Cidlinou (Klicperova 51). Během této kontroly zjistili v provozovně hrubé hygienické závady. Byly tam nalezeny potraviny s prošlým datem spotřeby, v kuchyni i ve skladu potravin byly v chladicích zařízeních uloženy zbytky pokrmů z předchozích dnů. Produkty nebyly řádně značeny a nebyly předloženy doklady o jejich původu. Byla zde zjištěna špína (znečištěná, mastná podlaha v kuchyni a ve skladu potravin), dále pak nevyhovující stav některých zařizovacích předmětů. Vybavení kuchyně bylo nedostatečné, a to zejména z pohledu manipulace s rizikovými potravinami (syrové maso) – chyběly zde mj. dřezy s přívodem teplé a studené vody.
         Na místě bylo proto nařízeno okamžité uzavření provozovny.
         Pro srovnání připomínám, že v zemích EU je nedílnou součástí kontroly odběr vzorků jídel a jejich následný rozbor. To je dokonce v civilizovaných zemích hlavní částí kontroly. Zde ani zmínka.
         V následujícím týdnu provozovatel neumožnil pracovníkům KHS provést následnou kontrolu, přestože v době šetření byla restaurace pro veřejnost otevřena (!!!). Nebylo tedy možné ověřit, zda došlo k přijetí nápravných opatření. Ani provozovatel sám doposud nepodal žádnou zprávu o odstranění nedostatků zjištěných při kontrole. KHS proto upozornila prostřednictvím médií veřejnost na zjištěné závady v tomto potravinářském podniku. Na základě zjištění hrubých hygienických závad a neumožnění následné kontroly byla provozovateli uložena sankce.
          A co dál?
          Dne 3.7.2015 byla zahájena na základě podnětu spotřebitele (!!!) a na základě předchozích zjištěných závažných závad další hygienická kontrola. Proběhla však pouze v konzumačním prostoru, neboť provozovatel opět neumožnil (!!!) zhlédnutí výrobních prostor, ani souvisejícího zázemí. Tím opakovaně neposkytl kontrolnímu orgánu součinnost pro výkon kontroly. Z tohoto důvodu KHS předala návrh živnostenskému úřadu na pozastavení či zrušení živnostenského oprávnění provozovateli a současně mu opět uložila finanční sankci.
          Nahlédnete-li na internet, zjistíte, že restaurace hotelu Astra funguje vesele dál.