Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

30. září 2016

Zápisník labužníka 30/9/2016


Francouzský spisovatel Gabriel Chevallier, autor slavných Zvonokos, žil celý svůj život v Lyonu – a o Lyonu také psal. Lyonu se často přezdívá „hlavní město gastronomie“ a nemyslí se tím pouze francouzské teritorium, nýbrž celý svět. V jedné své knize popisuje Chevallier příběh krásné řeznice paní Stéphanie Pigeoisové, které patřilo velkouzenářství La bonne quenelle („výborný knedlíček“) v rue de la Bourse. Tento krám byl prý vskutku proslulý svými knedlíčky.
         Quenelles (zvláště pak Quenelles Lyonnaises) nejsou ovšem obyčejné knedlíčky. Jsou to originální knedlíčky z rybího, nejčastěji štičího masa. Vaří se v bešamelové omáčce nebo zapékají v troubě se sýrem Gruyère. Někdy se tyto knedlíčky podávají v omáčce Nantua, což je bešamelová omáčka vylepšená smetanou, račím máslem a dokonce i račími ocásky. V knedlíčcích Quenelles nechybí obvykle vejce a muškátový oříšek. Mají nejčastěji podlouhlý tvar, vypadají trochu jako šišky nebo vřeténka. Důležitá pro typickou chuť těchto knedlíčků je přítomnost račího másla. Kdo navštívil Lyon a neochutnal místní Quenelles, jako kdyby v Lyonu nebyl.
          Knedlíček Quenelle může však být vyroben i z bramborového těsta, pouze z brambor, bez ryb. To ovšem už není knedlíček lyonský.
          Co vyráběla paní Stéphanie, o tom se bohužel Chevallier podrobněji nezmiňuje. Už ten fakt, že prodávala své knedlíčky v uzenářství (a dokonce dala podniku název podle nich) by mohl naznačit, že knedlíčky měly něco společného s masem. Já sám jsem skutečně kdysi ve Francii (bylo to však v Paříži, ne v Lyonu), ochutnal Quenelles s příměsí vepřového masa. Ba dokonce s příměsí rozemletých vepřových škvarků neboli Rillettes. 
          Nejprestižnější labužnická encyklopedie Larousse Gastronomique překvapivě uvádí, že v tradičních lyonských knedlíčcích by neměl chybět kromě štičího masa ani tuk z telecích ledvinek! Tomu jsem dost dobře nerozuměl. Graisse je tuk, nic jiného jsem si pod tímto pojmem nedovedl představit. Šel jsem po tom a měl jsem úspěch: nalezl jsem (v německé podobě Rindernierenfett, v rakouské verzi jako Kernfett) vysvětlení: jde o tuk, který obaluje telecí ledvinky, ten plást tučného masa, který se dříve běžně s ledvinkami prodával. Pamatuju si ještě obyčejné hospody v šedesátých letech, kde měli na lístku „telecí ledvinu“ a přinesli vám nádherný trs ledvinek přikrytý tím „tukem“ a náležitě opečený. Ve Francii se tomu říká rognon de veau, to znamená pouze „telecí ledvina“, je však samozřejmostí, že vám přinesou kromě ledvinek i ten tuk, je to prostě jeden celek. V Čechách jsem to naposled jedl v pražské brasserii La Gare. Jak jsem vyrozuměl z té německé encyklopedie, prodává se ten plát tučného masa i zvlášť, bez ledvinek, a to přímo sušený. A na lyonské Quenelles je tedy ideální.
         Encyklopedie Larousse Gastronomique také připouští, že knedlíčky (avšak ne lyonské) mohou obsahovat i maso drůbeží nebo telecí. Jako nejlepší recept je zde zapsán ten, podle kterého se vařilo v lyonské restauraci Nandron. Tam je pouze maso štiky. Mimochodem: tato restaurace již dnes bohužel neexistuje, avšak její historie je fascinující. Založil ji v padesátých letech Johannes Nandron (v té době se zpočátku jmenovala Johannes) a od roku 1963 ji řídil jeho syn Gérard, v letech 1969 až 1972 tam vařil dokonce začínající Daniel Boulud, dnes jeden z nejslavnějších kuchařů v USA a vůbec na světě. Měli tam dlouho dvě hvězdy od Michelina. Podnik sídlil u řeky Rhône nedaleko burzovního paláce, tedy vlastně nedaleko fiktivního velkouzenářství krásné paní Stéphanie. Nandron byl považován za „politickou“ restauraci, kde se kuly pikle, zejména v saloncích v prvním patře. Raymond Barre zde prý byl pravidelným hostem, měl svůj stůl v místnosti na levé straně, blízko vchodu. Šéf Gérard Nandron byl velkým přítelem Charlese Hernu, starosty lyonské čtvrti Villeurbanne. Do Nandronu zavítaly snad všechny významné zahraniční státní návštěvy, ocitly-li se v Lyonu. V devadesátých letech byl podnik uzavřen, nevím proč.
         Avšak vraťme se k lyonským knedlíčkům. Zajímavé je, jak se k tomuto typickému lyonskému receptu staví věhlasný šéfkuchař Paul Bocuse, rodem z Lyonu a v tomtéž městě celý svůj život pracující. Ve své knize „sebraných receptů“ věnuje těmto knedlíčkům několik stran. U těch základních (jimž říká někdy také po německu „klopsy“) se omezuje pouze na rozemleté štičí maso, mléko, máslo, mouku, vejce a muškátový oříšek. Má zde však také recept „ancienne“ (starodávný), v němž už zaujímá významné místo „sušený tuk z telecích ledvinek“ (může ho prý nahradit morek z telecích kostí) a „panáda“ neboli obal z mouky, žloutků, másla a muškátového oříšku. A do omáčky, jejímž základem je Mornay (se sýrem Gruyère a houbovým výtažkem), přidává ještě strouhanku a máslo. 
         A ještě něco. Když už je řeč o Lyonu, musím připomenout, že v tomto městě jsou nejen věhlasná bistra s osobitou kuchyní (talířky s obdobou španělských tapas: salámy, pečená husí nebo kachní prsíčka, pečené rybky, sýry a podobně), ale také (a možná především) hospůdky zvané Bouchon. V těchto typických lyonských hospůdkách dostanete většinou lyonské hotovky, tedy například drštkovou nebo dýňovou polévku, pečené jelítko boudin noir, teplou klobásku andouilette, pečené maso, pečená kuřata, paštiky a kohouta na víně coq au vin, pot au feu... A samozřejmě také Quenelles. A k dispozici je vždy talíř s lyonskými sýry: Saint-Marcellin, Saint-Félicien, Rigotte de Condrieu... Na stole stojí pokaždé jako samozřejmost (především v sezoně) karafa s Beaujolais.