Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že legendární francouzský šéfkuchař Daniel Boulud, který působí už mnoho let v USA a vlastní tam několik restaurací, měl v jedné z nich obrovský malér: jeden host (Barry Brett) totiž při pojídání Coq au vin (kohouta na víně) spolkl kousek drátu, asi 2,5 centimetru dlouhý. Později musel být převezen do nemocnice a operován. Stalo se to v bistru nazvaném db Bistro Moderne, které sídlí na Manhattanu v New Yorku. O kauze informoval britský list The Guardian.
Manhattanské bistro známého francouzského šéfkuchaře Daniela Bouluda, který má restaurace po celém světě, dostalo kvůli tomuto konfliktu obří pokutu, celkem 1,3 miliónu dolarů (32 miliónů korun). Francouzské kuchařské eso Daniel Boulud má svá bistra a restaurace mimo New York i v Bostonu, Las Vegas, Miami, Torontu, Montrealu, Londýně či Singapuru.
Brett navštívil v březnu loňského roku bistro se svou manželkou. Krátce poté, co začal svého kohouta jíst, cítil, že se mu něco zaseklo v krku. Podle soudních dokumentů musel neprodleně opustit restauraci. Jeho právníci tvrdí, že mu drát způsobil infekci, která mohla být potenciálně i smrtelná. Chirurg uvedl, že muž pozřel kus drátu, který zřejmě pocházel z levného kartáče na čištění grilu. A soud minulý týden rozhodl o tom, že restaurace jednala nedbale. A přiřkl muži odškodné. Zaměstnanci bistra, které své brány otevřelo v roce 2001 a je známé převážně svými jednoduchými a poměrně levnými pokrmy, odmítli záležitost komentovat. Jeden z právníků však řekl deníku New York Post, že restaurace plánuje odvolání.