Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

17. listopadu 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že legendární francouzský šéfkuchař Daniel Boulud, který působí už mnoho let v USA a vlastní tam několik restaurací, měl v jedné z nich obrovský malér: jeden host (Barry Brett) totiž při pojídání Coq au vin (kohouta na víně) spolkl kousek drátu, asi 2,5 centimetru dlouhý. Později musel být převezen do nemocnice a operován. Stalo se to v bistru nazvaném db Bistro Moderne, které sídlí na Manhattanu v New Yorku. O kauze informoval britský list The Guardian.
          Manhattanské bistro známého francouzského šéfkuchaře Daniela Bouluda, který má restaurace po celém světě, dostalo kvůli tomuto konfliktu obří pokutu, celkem 1,3 miliónu dolarů (32 miliónů korun). Francouzské kuchařské eso Daniel Boulud má svá bistra a restaurace mimo New York i v Bostonu, Las Vegas, Miami, Torontu, Montrealu, Londýně či Singapuru. 
          Brett navštívil v březnu loňského roku bistro se svou manželkou. Krátce poté, co začal svého kohouta jíst, cítil, že se mu něco zaseklo v krku. Podle soudních dokumentů musel neprodleně opustit restauraci. Jeho právníci tvrdí, že mu drát způsobil infekci, která mohla být potenciálně i smrtelná. Chirurg uvedl, že muž pozřel kus drátu, který zřejmě pocházel z levného kartáče na čištění grilu. A soud minulý týden rozhodl o tom, že restaurace jednala nedbale. A přiřkl muži odškodné. Zaměstnanci bistra, které své brány otevřelo v roce 2001 a je známé převážně svými jednoduchými a poměrně levnými pokrmy, odmítli záležitost komentovat. Jeden z právníků však řekl deníku New York Post, že restaurace plánuje odvolání.